Hailemariam Desalegn, etiopisk politiker og statsminister fra 2012. Desalegn var visestatsminister og utenriksminister fra 2010 til 2012, og formann i Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF) fra 2012. Han var også formann i Den afrikanske union fra 2013 til 2014.

Hailemariam Desalegn ble født i Boloso Sore-distriktet i Wolayta i det sørlige Etiopia, og tilhører den etniske gruppen Wolayta. Han har utdannelse som sivilingeniør fra universitetet i Addis Ababa (1968), mastergrad i sanitasjon-ingeniørfag fra universitetet i Tampere, Finland og organisasjonsledelse fra Azusa Pacific University i California. Før sitt politiske liv hadde han ulike akademiske og administrative verv ved Arba Minch University sør i Etiopia.   

Hailemariam Desalegn startet sin politiske karriere på slutten av 1990-tallet som medlem av EPRDF, og ble utpekt som visepresident i delstaten Southern Nations, Nationalities, and People's Region (SNNPR) i 2000, før han overtok som president i SNNPR (2002–05). Han ble innvalgt i parlamentet i 2005, og samtidig utnevnt til spesialrådgiver for tidligere statsminister Meles Zenawi.

I 2010 overtok han posten som visestatsminister og utenriksminister, og i 2012 ble han utpekt som Etiopias statsminister etter Meles Zenawis død. Hailemariam Desalegn har vært medlem av hovedstyret i EPRDF og i Southern Ethiopian People's Democratic Movement (SEPDM) siden 2000, og president i SEPDM fra 2002. I 2010 ble han valgt som viseformann i EPRDF, og i 2012 tok han over som formann.

Hailemariam Desalegn er den første protestantiske statsminister i Etiopia, og tilhører den apostoliske kirke, et kirkesamfunn som ikke anerkjenner doktrinen om treenigheten

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.