Hailemariam Desalegn, etiopisk politiker og statsminister fra 2012. Desalegn var visestatsminister og utenriksminister fra 2010 til 2012, og formann i Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF) fra 2012. Han var også formann i Den afrikanske union fra 2013 til 2014.

Hailemariam Desalegn ble født i Boloso Sore-distriktet i Wolayta i det sørlige Etiopia, og tilhører den etniske gruppen Wolayta. Han har utdannelse som sivilingeniør fra universitetet i Addis Ababa (1968), mastergrad i sanitasjon-ingeniørfag fra universitetet i Tampere, Finland og organisasjonsledelse fra Azusa Pacific University i California. Før sitt politiske liv hadde han ulike akademiske og administrative verv ved Arba Minch University sør i Etiopia.   

Hailemariam Desalegn startet sin politiske karriere på slutten av 1990-tallet som medlem av EPRDF, og ble utpekt som visepresident i delstaten Southern Nations, Nationalities, and People's Region (SNNPR) i 2000, før han overtok som president i SNNPR (2002–05). Han ble innvalgt i parlamentet i 2005, og samtidig utnevnt til spesialrådgiver for tidligere statsminister Meles Zenawi.

I 2010 overtok han posten som visestatsminister og utenriksminister, og i 2012 ble han utpekt som Etiopias statsminister etter Meles Zenawis død. Hailemariam Desalegn har vært medlem av hovedstyret i EPRDF og i Southern Ethiopian People's Democratic Movement (SEPDM) siden 2000, og president i SEPDM fra 2002. I 2010 ble han valgt som viseformann i EPRDF, og i 2012 tok han over som formann.

Hailemariam Desalegn er den første protestantiske statsminister i Etiopia, og tilhører den apostoliske kirke, et kirkesamfunn som ikke anerkjenner doktrinen om treenigheten

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.