Haggada er en jødisk tekstsamling som leses under seder, det rituelle festmåltidet som innleder den ukelange jødiske festen pesach. Haggada omfatter både velsignelser, takksigelser, fortellinger, spørsmål og sanger, og levendegjør tradisjonen om hvordan israelittene unnslapp slavetilværelsen i Egypt. Det er vanlig at alle deltakerne får hver sitt eksemplar av Haggada, slik at de kan følge med og delta i seremonien.

Boken er oftest rikt illustrert, og praktfulle Haggada-bøker fra middelalderen regnes fremdeles blant det ypperste innen jødisk kunst. Også i vår tid utgis det mange ulike Haggada-bøker. Å lage illustrasjoner til slike bøker er fremdeles viktig for mange jødiske kunstnere, som Chagall. Men det finnes også ganske enkle versjoner, trykket i avisredaksjoner og lagt som bilag før pesach.

Både bilder og tekst kan ha forskjellig preg. Ortodokse menigheter bruker den originale teksten, mens mange ikke-ortodokse menigheter bruker sine egne forkortede versjoner. Nyere Haggada-bøker knyttes også ofte til Holocaust, og mange henspiller på opprettelsen av Israel som jødisk stat. Også jødisk feminisme har fått innpass i enkelte moderne Haggada-bøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.