Hagenkvartetten

Artikkelstart

Hagenkvartetten er en østerriksk-tysk strykekvartett som ble etablert 1981. De er blant de betydeligste i sin generasjon, med mange turnéer og plateinnspillinger.

Faktaboks

Også kjent som
Hagen Quartett

Medlemmene er:

  • Lukas Hagen på 1. fiolin
  • Rainer Schmidt på 2. fiolin
  • Veronika Hagen på bratsj
  • Clemens Hagen på cello

Alle fire er lærere ved Universität Mozarteum i Salzburg.

Historikk

Kvartetten ble etablert i 1981 av de fire søsknene Lukas, Angelika, Veronika og Clemens Hagen, som da alle var tenåringer. Faren var konsertmester for Mozarteum-orkesteret i Salzburg, og søsknene studerte musikk samme sted, blant annet med Nikolaus Harnoncourt.

Angelika forlot kvartetten i 1982. Hennes etterfølger ble Annette Bik, som i 1987 ble avløst av Rainer Schmidt.

Hagenkvartetten kom som et friskt pust inn på den internasjonale musikkscenen. De vant priser ved Gidon Kremers Lockenhaus-festival i 1981 og året etter ved Yehudi Menuhins Portsmouth String Quartet Competition.

Hagenkvartetten spilte 2013–2017 på instrumentene som er kjent under betegnelsen «Paganinikvartetten». De er laget av Antonio Stradivari og ble i sin tid anskaffet av Nicolo Paganini. Hagenkvartetten overtok dem etter Tokyo String Quartet da denne ble oppløst. De ble i 2017 overtatt av den italienske Quartetto di Cremona.

Hagenkvartetten spiller et bredt repertoar som innbefatter både wienerklassikerne, romantikerne og dessuten komponister fra det 20. århundre som Leoš Janáček, Zoltán Kodály, Béla Bartók og Dmitrij Sjostakovitsj. De har samarbeidet med blant andre pianistene Maurizio Pollini, Mitsuko Uchida og Krystian Zimerman, cellisten Heinrich Schiff og klarinettisten Sabine Meyer.

Hagenkvartetten har spilt inn over 50 plater for selskapet Deutsche Grammophon. De har besøkt Norge flere ganger, blant annet Trondheim Kammermusikkfestival i 2011 og Oslo i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg