Hagbard Line

Faktaboks

Hagbard Line
Født
24. oktober 1917, Sokndal i Rogaland
Død
5. juni 1973

Artikkelstart

Hagbard Line, norsk engelskfilolog og rektor ved Stavanger lærerskole. Som rektor var han sentral i oppføringen av et fast undervisningsbygg for lærerskolen. Han skrev også flere læreverk i engelsk for grunnskole og videregående.

Bakgrunn

Line studerte filologi ved Universitetet i Oslo og ble cand. philol. i 1947 med engelsk hovedfag. I 1948-56 var han lektor ved Kristiansand lærerskole, og fra 1957 til 1961 inspektør ved samme skole.

Rektor

Line ble rektor ved Stavanger lærerskole i oktober 1961. Skolen hadde i 1954 blitt etablert som Statens lærerskoleklasser i Stavanger. Han tok over etter Frik Haugen som var skolens første rektor i årene 1955-61. Da Line tiltrådte som rektor, skiftet den navn til Stavanger offentlige lærerskole og fra 1967 het den Stavanger lærerskole.

Line var formann i Norsk lærerskolelag (NLL) i 1959-61. I hans tid ble laget sterkt opptatt av lærerskolens plass i utdanningssystemet og av NLLs forhold til administrative organer. Spørsmålet var den gang om utdanningen til lærere til ungdomsskolen normalt burde bygge på lærerskolen.

Etablering av grunnfag

Hagbard Line fikk sammen med engelskfilologene Rolf Solberg og Per Moen, opprettet det første desentraliserte ettårskurs (grunnfag) i engelsk utenom universitetene ved Stavanger lærerskole. Undervisningen på ettårig videreutdanning i engelsk tok til høsten 1964.

Nybygg for lærerskolen

Et arbeid som kom til å oppta svært mye av Lines tid var å få et tidsmessig undervisningsbygg for lærerskolen som i mange år hadde klasserom og kontor omkring på forskjellige skoler og bygninger i Stavanger. Arbeidet med nybygg ble koordinert med Universitetskomitéen som fra 1960-tallet hadde virket for å få opprettet et universitet i Stavanger ved å reservere et område på Ullandhaug for dette formålet.

Hagbard Line ledet oppføringen av det første undervisningsbygget for lærerskolen på området – påbegynt i 1970 og tatt i bruk høsten 1972.

Lærebøker

Hagbard Line skrev en rekke lærebøker. Først fagdidaktikk for lærerskolen, Han skrev lærebøker for 8 og 9 klasse i folkeskolen som han senere tilpasset for 4. til 6.- klasse sammen med Anne Holden da de begynte med engelsk i grunnskolen. Sammen med Per Moen skrev han et annet læreverk i engelsk.

Hagbard Line døde 55 år gammel av en kreftsykdom.

Hagbard Line-huset

Etter høgskolefusjonen og opprettelsen av Høgskolen i Stavanger i 1994, fikk undervisningsbygget til Stavanger lærerskole i januar 1997 navnet Hagbard Line-huset. Dette bygget inneholder nå (2018) Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Fra seminar til pedagogisk høgskole: Norsk lærerskolelag 75 år, Oslo 1975, s. 39-40.

Utgivelser

Fagdidaktikk

  • Aktiv språkopplæring (fagdidaktikk, Gyldendal, 1955).

Lærebøker

  • We start learning English (Gyldendal 1958)
  • We go on learning English (Gyldendal, 1962)
  • We haven't finished yet (Gyldendal 1964)

Lines skrev først lærebøkene for folkeskolen og fra 8. trinn, men omarbeidet dem siden sammen med Anne Holden for bruk fra 4 klasse og oppover. Læreverket kom med parallellutgaver for kursplan en og to.

  • Håndbok i engelsk grammatikk, (Gyldendal, 1971). Engelsk utgave: A Handbook of English Grammar (1972) for ungdomsskolen.
  • Modern Usage, Gyldendal 1972, (norsk utg. Engelsk språklære, 1979) for videregående skole. Sammen med Per Moen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg