Haga (slott og parkanlegg)

Haga slott, fasaden mot parken. Foto fra 2008.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Hagaparken med de såkalte kobberteltene. Foto fra 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Haga, slott og parkanlegg i Solna kommune, Sverige, ved Brunnsviken, 7 kilometer nordvest for Stockholm sentrum.

Parken, som totalt omfatter 1,44 kvadratkilometer, ble anlagt av F.M. Piper for kong Gustav 3 omkring 1785 i forbindelse med planer om et storslagent slott. Bare fundamentene var utført da kongens død i 1792 satte en stopper for byggearbeidene. Planene for det store slottet var laget av den franske arkitekten Louis Jean Desprez, som i stedet fikk utføre tre vaktbygninger i teltfasong med kobberkledde fasader, de såkalte «Koppartälten», og et vertshus, som senere ble omgjort til orangeri.

Gustav 3 lot i 1787–1788 også oppføre et lite lystslott, Konungens paviljong (etter tegninger av Olof Tempelman), en tyrkisk paviljong, en kinesisk paviljong og en sommerspisesal i form av et tempel for den greske gudinnen Ekko.

Slottet

Det egentlige Haga slott (tidligere kalt Drottningens paviljong) ble oppført for kong Gustav 4 Adolf i 1802–1805 etter tegninger av Carl Christoffer Gjörwell. Denne bygningen ble på 1800-tallet brukt som bolig av blant andre kronprins Oscar (senere kong Oscar 1), og i årene 1933–1950 av arveprins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla, den nåværende svenske kongens foreldre. I årene 1966–2009 ble slottet brukt som regjeringens gjestebolig ved utenlandske statsbesøk, men fra 2010 er det bolig for kronprinsesse Victoria og hennes familie.

Parken

Gustav 3s paviljong.

Allerede i Gustav 3s tid var parken åpen for almenheten. Den ble snart et populært utfluktsmål og inspirerte blant andre Carl Michael Bellman til diktet «Fjäriln vingad syns på Haga». Hagaparken er sammen med parken på Drottningholm det mest representative eksempel på engelsk landskapsstil i Sverige.

På holmen Karlsborg i sørøstenden av parken ble det i 1922 anlagt et gravsted for medlemmer av kongehuset, Kungliga begravningsplatsen. Her hviler blant andre kong Gustav 6 Adolf og hans to hustruer Margareta og Louise, hans onkel prins Carl og dennes hustru prinsesse Ingeborg, samt kongens tre sønner Gustav Adolf, Bertil og Sigvard med ektefeller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg