.

Haderslev kommune ligger i Sønderjylland i Region Syddanmark. Den har hadde 55 340 innbyggere i 2022 og har et areal på 702 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Gram, Haderslev og Vojens, samt sognene Bevtoft, Bjerring, Fjelstrup og Hjerndrup ved kommunereformen i 2007.

Kommunen preges av mye maskinindustri, konfeksjonsindustri, verftsvirksomhet og flere store offentlige virksomheter som Flyvestation Skrydstrup og Haderslev Sygehus, men kommunen søker å tiltrekke seg kunnskaps- og servicebedrifter.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Haderslev (22 011)
  • Vojens (7475)
  • Gram (2521)
  • Starup (2488)
  • Sommersted (1122)
  • Over Jerstal (1065)

Haderslev by

Haderslev er administrativt senter i kommunen og vennskapsby med Sandefjord. Byen oppstod omkring 1150, og fikk kjøpstadsprivilegier i 1292. Byens eldste historie er nært knyttet til slottet Haderslevhus. Byen var under tysk styre i perioden 1864–1920.

Haderslev er handels- og industrisenter og garnisonsby. Byens tyske mindretall har egen kirke, skole og bibliotek. Domkirken er regnet som en av Danmarks mest praktfulle gotiske bygninger, opprinnelig fra 1200-tallet, ombygd på 1300-tallet til en énskipet kirke i teglstein, domkirke fra 1920. Ved Haderslev Dam er 100 hektar utlagt til dyrehage.

Vojens

Vojens er en stasjonsby på jernbanelinjen mellom Fredericia og Padborg. Den militære flystasjonen Skrydstrup sør for byen er områdets største arbeidsplass. Hvitevareprodusenten Gram har hovedkontor i byen. Ishockeylaget Sønderjyske har tatt gull den øverste ligaen flere ganger.

Gram

Gram ligger ved Gram Å om lag 18 kilometer øst for Ribe. Gram Slot er kjent siden 1230, var fra 1664 i slekten Schacks eie og tilhører i dag grevene Brockenhuus-Schack. Gram Teglværk har gitt navn til en geologisk lagserie, Gramformasjonen, fra Miocen. Den er kjent for rike fossilfunn, blant annet nesten komplette hvaler, som kan ses på museet på Gram Slot. Sønderjysk Brandværnmuseum har utstillinger fra de frivillige brannkorpsene, og er åpent etter avtale. Gram kirke, Sankt Vincents kirke, er fra omkring 1200.

Gram har en teppefabrikk (Ege tepper) som er byens største arbeidsplass, teglverk og noe verkstedindustri.

Gram Å har utløp ved Vojens og som renner ut i Jels Å og Nørreå øst for Gram. Deretter renner den ut i Ribe Å. Elven er uregulert og renner gjennom mange naturskjønne områder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Kommunens nettsted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg