Hadash, politisk parti i Israel (egentlig HaHazit HaDemokratit LeShalom VeLeShivion; 'Den demokratiske fronten for fred og likhet'), etablert i 1977, med utspring i Det israelske kommunistpartiet og øvrige deler av den israelske venstresiden.

Hadash er et venstreradikalt parti som har oppslutning både i Israels jødiske og arabiske befolkning, men med særlig nedslagsfelt i sistnevnte. Partiet har vært representert i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset siden 1977, oftest med tre til fem representanter, ofte gjennom felles lister med andre partier. Ved valget i 2013 fikk Hadash fire representanter i Knesset.

Hadash regnes også som en bevegelse bestående av flere grupperinger, og kommunistpartiet (tidligere Rakah; fra 1989: Maki) har bestått som eget parti innenfor Hadash.

Partiet framholder at hovedkonflikten i det israelske samfunnet i sin natur ikke er nasjonalistisk, men klassebasert. Det står for israelsk tilbaketrekking fra okkuperte palestinske områder, og avvikling av jødiske bosettinger der, til grensene fra før Seksdagerskrigen i 1967, at palestinske flyktninger har rett til å vende tilbake til israelsk territorium, og etableringen av en selvstendig palestinsk stat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.