Hadash

Hadash, politisk parti i Israel (egentlig HaHazit HaDemokratit LeShalom VeLeShivion; 'Den demokratiske fronten for fred og likhet'), etablert i 1977, med utspring i Det israelske kommunistpartiet og øvrige deler av den israelske venstresiden.

Hadash er et venstreradikalt parti som har oppslutning både i Israels jødiske og arabiske befolkning, men med særlig nedslagsfelt i sistnevnte. Partiet har vært representert i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset siden 1977, oftest med tre til fem representanter, ofte gjennom felles lister med andre partier. Ved valget i 2013 fikk Hadash fire representanter i Knesset.

Hadash regnes også som en bevegelse bestående av flere grupperinger, og kommunistpartiet (tidligere Rakah; fra 1989: Maki) har bestått som eget parti innenfor Hadash.

Partiet framholder at hovedkonflikten i det israelske samfunnet i sin natur ikke er nasjonalistisk, men klassebasert. Det står for israelsk tilbaketrekking fra okkuperte palestinske områder, og avvikling av jødiske bosettinger der, til grensene fra før Seksdagerskrigen i 1967, at palestinske flyktninger har rett til å vende tilbake til israelsk territorium, og etableringen av en selvstendig palestinsk stat.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg