Habakkuk, profetbok i Det gamle testamentet/Den hebraiske bibel. Boken er vanskelig å datere, men tar tilsynelatende utgangspunkt i babylonernes maktovertagelse i For-orienten, det vil si det sjette århundret f.Kr.

Innholdsmessig gir boken et komplisert inntrykk med en blanding av en rekke ulike sjangre: Første kapittel er en forbønn for Israels folk mot de fremmede nasjonenes herjinger, holdt i klagesalmens form og etterfulgt av svar fra Gud. Andre kapittel er en rekke ulykkesord mot babylonerne, også disse etterfulgt av svar fra Gud. Kapittel tre inneholder en bønn som skildrer Guds teofani (åpenbaringer) og fungerer som et frelsesord til folket.

I Qumran ved Dødehavet er det funnet en kommentar til Habakkuk 1–2 som viser hvordan en retning innen jødedommen på Jesu tid tolket profetteksten. Boken spiller også en rolle i Det nye testamentet idet Paulus siterer den som tekstgrunnlag for læren om rettferdiggjørelse ved tro (Paulus’ brev til romerne 1,17 og Paulus’ brev til galaterne 3,11).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.