Etter utdanningen ble Hauan engasjert med oppbygningen etter bybrannen i Hammerfest i 1890. Han var byingeniør i Hammerfest i et år før han startet på videreutdanning i Berlin. Fra 1893 til 1894 arbeidet Hauan som kjemiker ved glyserinavdelingen ved Colgate & Co Jersey City i USA. Etter oppholdet i USA returnerte han til Norge og ble kjemiker ved Nora bryggeri og bestyrer av firmaets Mineralvandfabrik i Kristiania.
I 1899 bygde A/S Petroleums Maskinolieraffineriet et raffineri på Vallø og Hauan ble teknisk leder. Bedriften brukte importert olje fra Romania og et av hovedproduktene var parafin. Kvaliteten på produktene som også inkluderte smøreoljer var underlegen importerte produkter fra USA. I 1905 ble selskapet avviklet og Hauan ble direktør for et nytt selskap A/S Vallø Olieraffineri. Han utførte et omfattende arbeid med rasjonalisering og forbedring av produksjonen.
Det var to dominerende selskaper som distribuerte oljeprodukter i Norge: A/S Vestlandske Petroleumscompagni i Bergen som ble startet i 1890 og A/S Østlandske Petroleumscompagni i Kristiania som ble startet i 1893. Det Danske Petroleums-Aktieselskab hadde mindre eierandeler i begge selskapene og forbindelse med verdens største oljeselskap Standard Oil.
Under krigen hadde Norge fått kvoter av olje for import gjennom det Danske Petroleums-Aktieselskab. Etter fredsslutningen 11. november 1918 ble det i 1919 organisert et økonomisk samarbeid mellom A/S Vestlandske Petroleumscompagni, Østlandske Petroleumscompagni, Vallø Olieraffineri og det som fikk navnet Norsk-Amerikansk Petroleumskompani som kunne importere olje direkte fra USA og rapportere direkte til Standard Oils hovedkvarter i USA. Hauan ble leder av Standard Oils datterselskaper i Norge og hadde denne posisjonen til han gikk av i 1936.
Det var en periode med en rask oppbygning av distribusjonsnettet. Den første bensinstasjonen kom i 1920-årene og merkenavn som Tiger-benzin og Elefant-benzin ble innført. Tigeren ble merkenavn for Vetslandske Petroleumscompagni i 1915 og markedsførte bensin for Esso.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.