HYWIND er et konsept for offshore vindturbiner, utviklet av Norsk Hydro i perioden 2003-06. Vindturbinene står på flytende understell, noe som gjør det mulig å fange inn vindenergi i miljøer på dypt vann. De konstrueres for plassering i havområder med dybde mellom 120 og 700 meter.

Den flytende konstruksjonen består av en stålkappe fylt med ballast. Det flytende understellet stikker 100 meter ned under havoverflaten og er festet på havbunnen med tre forankringspæler. Over vannflaten ser man bare selve vindturbinen.

Det er Statoil som nå viderefører dette konseptet. Den spesielle kompetansen som Statoil innehar som offshoreoperatør innen olje og gass har stor betydning for utviklingen av konseptet. Et fullskala pilotanlegg er nå (2010) under uttesting utenfor Karmøy. Statoil investerer rundt 400 millioner kroner til pilotprosjektet, samt forskning og utvikling. Prosjektet har også fått 59 mill. kroner i støtte fra Enova.

Statoil bygger også en Hywind-vindpark i Skottland som skal stå ferdig høsten 2017. Der kommer fem vindturbiner a 6 megawatt med et vanndyp på opptil 120 meter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.