HSPA - High Speed Packet Access

HSPA - High Speed Packet Access, to sett protokoller, for nedstrøm ( HSDPA ) og for oppstrøm (HSUPA), som utnytter WCDMA i 3G-nettet til pakketransmisjon ved høyere datahastigheter. Først definert i 3GPP Utgave 6. I 3GPP Utgave 7 ble Evolved HSPA (Også kalt HSPA+) definert.

I utgave 6 er modulasjonen på radiolinken nedstrøm QPSK eller 16QAM, mens utgave 7 støtter 64QAM. Oppstrøm er modulasjonen BPSK eller QPSK i utgave 6, mens utgave 7 støtter 16QAM. Maksimal datahastighet for utgave 6 er 14 Mbit/s nedstrøm og 5,7 Mbit/s oppstrøm. Med den nye modulasjonsalternativene definert i utgave 7 er maksimal datahastighet 21 Mbit/s nedstrøm og 14 Mbit/s oppstrøm.

Senere utgaver har økt datahastigheten ved hjelp av tilleggsfunksjonalietet. Det antydes at utgave 11 av standarden gir mulighet for en datahastighet opp til 336 Mbit/s nedstrøm og 69 Mbit/s oppstrøm (se http://www.qualcomm.com/media/documents/hspa-advanced-taking-hspa-next-level-whitepaper).

Det er viktig å være oppmerksom på at datahastigheten en bruker erfarer er avhengig av de radiotekniske forholdene og hvor mange brukere det er innefor en radiocelle.

Per mai 2012 er det utgave 7-utstyr som benyttes i de norske nettene. Det er etter hvert kommet en del mobiltelefoner som støtter HSPA i tillegg til at operatørene tilby USB-modem og rutere.

Kommentarer (1)

skrev Trond Ulseth

En liten feil i tittelen, 3GPP bruker bindestrek mellom High og Speed, det vil si High-Speed Packet Access.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg