HSPA - High Speed Packet Access, to sett protokoller, for nedstrøm ( HSDPA ) og for oppstrøm (HSUPA), som utnytter WCDMA i 3G-nettet til pakketransmisjon ved høyere datahastigheter.  Først definert i 3GPP Utgave 6.  I 3GPP Utgave 7 ble Evolved HSPA (Også kalt HSPA+) definert.

I utgave 6 er modulasjonen på radiolinken nedstrøm QPSK eller 16QAM, mens utgave 7  støtter 64QAM. Oppstrøm er modulasjonen BPSK eller QPSK i utgave 6, mens utgave 7 støtter 16QAM. Maksimal datahastighet for utgave 6 er 14 Mbit/s nedstrøm og 5,7 Mbit/s oppstrøm. Med den nye modulasjonsalternativene definert i utgave 7 er maksimal datahastighet 21 Mbit/s nedstrøm og 14 Mbit/s oppstrøm.

Senere utgaver har økt datahastigheten ved hjelp av tilleggsfunksjonalietet. Det antydes at utgave 11 av standarden gir mulighet for en datahastighet opp til 336 Mbit/s nedstrøm og 69 Mbit/s oppstrøm (se http://www.qualcomm.com/media/documents/hspa-advanced-taking-hspa-next-level-whitepaper).

Det er viktig å være oppmerksom på at datahastigheten en bruker erfarer er avhengig av de radiotekniske forholdene og hvor mange brukere det er innefor en radiocelle.

Per mai 2012 er det utgave 7-utstyr som benyttes i de norske nettene. Det er etter hvert kommet en del mobiltelefoner som støtter HSPA i tillegg til at operatørene tilby USB-modem og rutere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. mai 2012 skrev Trond Ulseth

En liten feil i tittelen, 3GPP bruker bindestrek mellom High og Speed, det vil si High-Speed Packet Access.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.