HSDPA, teknologi for mobilt internett, gir brukeren bredbånd på mobiltelefon. HSDPA er egentlig en oppgradering av 3G (se UMTS) og gir hastigheter for nedlasting på opp til 14,4 Mbit/s.

Ressursene deles på en mer hensiktsmessig måte enn ved 3G hvor brukerne blir tildelt dedikerte kanaler, uavhengig av om de sender data kontinuerlig eller ei. I HSDPA-teknologien vil alle de dedikerte kanalene bli slått sammen til en stor kanal, som deles av alle. Det betyr at en bruker kan få tilgang til all kapasiteten til basestasjonen i enkelte situasjoner.

I HSDPA fordeles kapasiteten slik at den benyttes der den trengs mest. Alle brukerne kan sende og motta samtidig, og signaler som sendes over samme basestasjon, blir flettet innimellom hverandre og skilles ved at de kodes ulikt.

På en basestasjon med HSDPA skjer tildelingen av ressurser til den enkelte terminal 500 ganger i sekundet og bestemmes i selve basestasjonen. Systemet kan dermed reagere meget raskt på endringer i signalstyrken og overføre data raskere til brukere med god signalstyrke og som kan motta signaler hurtig. I 3G skjer denne tildelingen lenger inn i systemet og mindre effektivt. En annen årsak til hastighetsøkningen er at dataene kodes mer effektivt inn i radiosignalene (flere bits på hver av svingningene i radiobølgen, såkalt QPSK og 16QAM). I tillegg til økt datahastighet er tidsforsinkelsen over radiodelen lavere enn UMTS, noe som bidrar til høyere effektiv overføringskapasitet samtidig som den er akseptabel for sanntids kommunikasjon, for eksempel mobil VoIP.

Første versjonen av standarden ble godkjent i 2001. I Norge lanserte NetCom HSDPA i april 2007, som første operatør. Det var da kun dekning i Oslo-området. Telenor lanserte HSDPA i november samme år. Senere er oppstrøms funksjonalitet, HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) implemetert. Kombinasjonen av HSDPA og HSUPA omtales som oftest som HSPA (High-Speed Packet Access).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.