HMS Glowworm
HMS Glowworm i kamp med den tyske krysseren Hipper, fotografiet er tatt fra Hipper
© IWM FL 1973.
Overlevende fra Glowworm etter jageren ble senket
© IWM HU 104705.

HMS Glowworm var en britisk jager som ble brukt under andre verdenskrig. Den ble senket i kamp med den tyske invasjonsflåten på vei mot Trondheim 8. april 1940.

Historie

HMS Glowworm var en jager av G-klassen, og ble sjøsatt i 1935.

Skipet hadde etter et redningssøk blitt liggende etter resten av den britiske flåtestyrken som patruljerte Nordsjøen, og var helt alene da den traff på den tyske invasjonsflåten ledet av krysseren Admiral Hipper og fire jagere. HMS Glowworm engasjerte to av jagerne, men ble hardt skadet av kanonild fra den tyske krysseren. I brann satte den kursen rett mot Admiral Hipper, støtte inn i den tyske krysseren og påførte den store skader. HMS Glowworm eksploderte og sank like etterpå. 38 av mannskapet fra skipet ble reddet av den tyske flåten.

Spesifikasjoner

HMS Glowworm var en G-klasse jager var som bygget utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 34 000 akselhestekrefter. Klassen var normalt utrustet med fire 4,7-tommers kanoner og åtte torpedorør (HMS Glowworm var utrustet med ti).

  • Standard deplasement: 1350 tonn
  • Lengde: 98,45 meter
  • Topphastighet: 36 knop
  • Mannskap: 145

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg