HDMI er et sammenkoblingsgrensesnitt for digitale audio- og video-signaler med høy kvalitet («High Definition»). Signalene overføres på dedikerte ledere i en og samme kabel. Standarden støtter alle vanlige audio- og videoformater, og kan brukes for eksempel mellom de fleste datamaskiner og dataskjermer eller mellom digitaldekodere og TV-apparater.

HDMI-standarden er utviklet på initiativ fra en industriallianse som støttes av mer enn 700 aktører i bransjen; både filmselskaper som f.eks. Fox, Universal, Disney og Warner Brothers; og utstyrsprodusenter som f.eks. Sony, Hitachi, Panasonic og Thomson.

For å få full utnyttelse av et digitalt TV-signal fra f.eks. en kabel-TV-dekoder eller en Blu-ray-spiller på et moderne HDTV-apparat må man bruke HDMI mellom dekoder/spiller og TV-apparatet. Da beholdes det digitale signal helt frem til TV-en og man slipper en kvalitetsforringende D/A- og A/D-konvertering av signalet.

HDMI kan brukes til både SDTV (Standard-Definition TV) og de ulike profilene for HDTV (High-Definition TV), det kan overføre opptil åtte lydkanaler med alle vanlige samplingsfrekvenser fra 32 – 192 kHz; og 16, 20 eller 24 bit/sample. Overføringsraten er på opptil 10,2 Gbit/s.

HDMI finnes også på mange moderne multimedie-PC-er og legger dermed til rette for konvergensen mellom PC og TV som mange aktører har spådd.

HDMI-standardene følger 861-serien av standarder fra CEA/EIA (Consumer Electronics Association/Electronic Industries Alliance).

Første versjon av HDMI, version 1.0 ble lansert i 2002.

Det finnes flere versjoner av HDMI, med stadig bedre ytelse. HDMI version 1.3 fra 2006 har:

 • Mer enn dobbelt så stor båndbredde som første versjon med 340 MHz/10,2 Gbit/s.
 • Høyere frame-rates (frames pr. sekund) opptil 120 Hz (1080p) eller 240 Hz (720p/1080i).
 • Oppløsning inntil WQXGA (2560x1536) eller 1440 p (2560x1440x60).

Den nyeste versjonenen er version 1.4 som i tillegg til tidligere utgaver har bl.a. følgende nye funksjoner:

 • Integrert Ethernet over HDMI, gir f.eks. et TV-apparat mulighet til å være gateway mot Ethernet (LAN og Internett) for alle enhetene i hjemmekinonettet
 • Audio Return Channel, som gjør det mulig å sende digitale lydsignaler fra et TV-apparat med innebygget tuner, til et hjemmekinoanlegg. Dermed sparer man en egen lydkabel
 • Støtte for utvidet fargerom for videosignaler
 • Forberedt for implementering av såkalt 3D-TV med opptil 1080P
 • Support for 4K, dvs. bildeformater høyere enn de definerte HDTV-profilene
 • Introduserer HDMI Micro Connector, en fordel for tilkobling av portable enheter som mobiltelefoner og digitale kameraer.

Det finnes fire ulike kategorier av HDMI-kabler:

 • Standard HDMI-kabel, anbefales for lavere bitratekrav, dekker SDTV og HDTV-profilene 720p og 1080i.
 • High-speed HDMI-kabel, anbefales for høyere bitratekrav, dekker HDTV-profilen 1080p, Blu-ray-spillere og nyere spillkonsoller.
 • Begge typene finnes i en variant for bruk med Ethernet.

Valg av kabel bestemmes ut fra bruken.

Vanlige HDMI-kabler gir en rekkevidde på opptil 10–15 m, lengre rekkevidde kan oppnås med HDMI-regeneratorer som forsterker og regenererer det digitale signalet.

Videodelen av HDMI-signalet kan også leveres over DVI-grensesnittet (Digital Visual Interface) som bl.a. brukes til noen dataskjermer. Videodelen av HDMI er bakoverkompatibel med DVI og man kan bruke en enkel adapterplugg for HDMI og DVI som da bare dekker videosignalet.

Det er standardisert fem ulike plugger/kontakter. Den mest vanlige er HDMI Type A: Denne pluggen har 13,9 mm x 4,45 mm ytre mål og 19 pinner pluss skjerm

Med introduksjonen av HDMI versjon 1.4 kommer også en mindre plugg kalt HDMI Micro Connector. Denne måler 2,8 mm x 6,4 mm; om lag samme størrelse som USB Micro.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. august 2012 skrev Sverre K. Myren

Ber om kommentarer til ny versjon lagt ut 3. august.

8. august 2012 skrev Sverre K. Myren

Rettet en feil etter innspill fra Powerman

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.