HDMI er en standard for sammenkobling av digitale audio- og video-signaler med høy kvalitet («High Definition»). Signalene overføres på dedikerte ledere i en og samme kabel. Standarden støtter alle vanlige audio- og videoformater, og kan brukes for eksempel mellom de fleste datamaskiner og dataskjermer eller mellom digitaldekodere og TV-apparater.

HDMI-standarden er utviklet på initiativ fra en industriallianse som er støttet av mer enn 700 aktører i bransjen; både filmselskaper som for eksempel Fox, Universal, Disney og Warner Brothers, og utstyrsprodusenter som for eksempel Sony, Hitachi, og Panasonic.

Første versjon av HDMI, version 1.0, ble lansert i 2002. Det har kommet mange oppdateringer av standarden, med stadig bedre ytelse. En ny hovedversjon, versjon 2.0, med nye funksjoner og bruksområder ble lansert i 2013.

Versjon 2.1, som ble lansert i 2017, er tilpasset UHDTV-standardene («Ultra High Definition TV») og kan brukes til for eksempel 8K60Hz (8k oppløsning, 60 Hz bilderate) og 4K120Hz (4k oppløsning og 120 Hz bilderate). Dette stiller strenge krav til kablene som brukes, som må kunne overføre 48 Gbit/s.

Det finnes flere ulike kategorier av HDMI-kabler, blant annet:

  • Standard HDMI-kabel, anbefalt for lavere bitratekrav, dekker SDTV og HDTV-profilene 720p og 1080i.
  • High-speed HDMI-kabel, anbefales for høyere bitratekrav, dekker HDTV-profilen 1080p, Blu-ray-spillere og nyere spillkonsoller.
  • Begge typene finnes i en variant for bruk med Ethernet.

Valg av kabel bestemmes ut fra bruken, og alle produsenter av kabler kan angi hvilken HDMI-versjon som støttes av den enkelte kabeltypen.

Det er standardisert fem ulike plugger/kontakter. Den mest vanlige er HDMI Type A: Denne pluggen har 13,9 mm x 4,45 mm ytre mål og 19 pinner pluss skjerm.

Vanlige HDMI-kabler gir en rekkevidde på opptil 10–15 meter. Lengre rekkevidde kan oppnås med HDMI-regeneratorer som forsterker og regenererer det digitale signalet.

Videodelen av HDMI-signalet kan leveres over DVI-grensesnittet (Digital Visual Interface) som blant annet brukes til moderne dataskjermer. Videodelen av HDMI er bakoverkompatibel med DVI og man kan bruke en enkel adapterplugg for HDMI og DVI som da bare dekker videosignalet.

HDMI-standardene følger 861-serien av standarder fra CEA/EIA (Consumer Electronics Association/Electronic Industries Alliance).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. august 2012 skrev Sverre K. Myren

Ber om kommentarer til ny versjon lagt ut 3. august.

8. august 2012 skrev Sverre K. Myren

Rettet en feil etter innspill fra Powerman

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.