HAZID

HAZID er en systematisk metode for å vurdere og identifisere risiko ved et system eller en aktivitet. Ordet er et akronym for HAZard IDentification. Metoden brukes før aktiviteten iverksettes, for å hindre og redusere uønskede virkninger på personell, skade eller tap av eiendom, utslipp som svekker miljøet eller å bli pålagt et erstatningsansvar.

Faktaboks

Uttale
Hasid

HAZID har mye til felles med HAZOP, men skiller seg fra HAZOP ved at HAZID oftest brukes for å identifisere risikofaktorer i forbindelse med operasjoner, mens HAZOP konsentrerer seg om risikofaktorer i prosessdesign.

Undersøkelsen gjennomføres som et teamarbeid i møter der deltakerne samlet sett dekker de kvalifikasjoner som er relevante. Møtene har en fast organisering under ledelse av en utpekt HAZID-leder. For eksempel kan man i et møte ta for seg et nærmere spesifisert tema der en av deltakerne beskriver deler av operasjonen. Deretter analyseres operasjonen med hensyn til mulige farer ut fra en ledeordliste. Antall ledeord kan variere fra gang til gang, og ledeordene skal være tilpasset det temaet som møtet tar for seg. Ledeordene kan være av typen fallende last, svingende last, vindforhold med videre. Etter møtet skrives det en rapport der temaet, og de farene som er identifisert, blir beskrevet.

Prinsippene for bruk av HAZID regnes for å være forholdsvis enkle og neppe egnet til å avdekke alle risikoforhold. Metoden er likevel mye brukt, og resultatene har i mange tilfelle vært svært nyttige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg