HAZID er et akronym for HAZard IDentification, som er en systematisk metode for å vurdere og identifisere risiko ved et system eller en aktivitet. Metoden brukes i forkant av at aktiviteten iverksettes for å hindre og redusere uønskede virkninger på personell, skade eller tap av eiendom, utslipp som svekker miljøet eller å bli pålagt et erstatningsansvar.

HAZID har mye til felles med HAZOP, men skiller seg fra HAZOP ved at HAZID oftest brukes for å identifisere risikofaktorer i forbindelse med operasjoner, mens HAZOP konsentrerer seg om risikofaktorer i prosessdesign.

Undersøkelsen gjennomføres som et teamarbeid i møter der deltakerne samlet sett dekker de kvalifikasjoner som er relevante. Møtene har en fast organisering under ledelse av en utpekt HAZID-leder. For eksempel kan man i et møte ta for seg et nærmere spesifisert tema der en av deltakerne beskriver deler av operasjonen. Deretter analyseres operasjonen med hensyn til mulige farer ut fra en ledeordliste. Antall ledeord kan variere fra gang til gang, og ledeordene skal være tilpasset det temaet som møtet tar for seg. Ledeordene kan være av typen fallende last, svingende last, vindforhold med videre. Etter møtet skrives det en rapport der temaet, og de farene som er identifisert, blir beskrevet.

Prinsippene for bruk av HAZID regnes for å være forholdsvis enkle og neppe egnet til å avdekke alle risikoforhold. Metoden er likevel mye brukt, og resultatene har i mange tilfelle vært svært nyttige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.