HACCP-systemet er et internasjonalt anerkjent system for fareanalyse og risikovurdering innenfor næringsmiddelindustrien, særlig med hensyn til forurensning av mikroorganismer, fremmedstoffer og fremmedlegemer.

Faktaboks

Uttale

hå-a-se-se-pe

Også kjent som
engelsk Hazard Analysis Critical Control Point; norsk risikoanalyse og kritiske kontrollpunkter

Systemet ble utviklet i USA rundt 1970 for sikker produksjon av mat til astronauter under romferder. I 1973 ble det videreutviklet som et styrings- og kontrollsystem for myndighetene i USA (FDA) for å sikre hygienisk fremstilling av hermetikk og dermed eliminere årsaken til enkelte dødsfall på grunn av matforgiftning.

Prinsipper

HACCP består av 7 prinsipper:

  1. Risikoanalyse – identifikasjon av mulig risiko fra råvare til produktet blir spist, vurdering av sannsynlighet for risiko og fastsetting av forebyggende tiltak.
  2. Identifikasjon av kritiske kontrollpunkter der risiko kan elimineres eller reduseres.
  3. Bestemmelse av toleransegrenser som må overholdes for alle kontrollpunktene.
  4. Oppretting av overvåkingssystem med fastlagte analyser/observasjoner for kontrollpunktene.
  5. Etablering av rutiner for avviksbehandling og korrigerende tiltak.
  6. Bekreftelse av at systemet fungerer som planlagt.
  7. Dokumentasjon/registrering av alle opplysninger som vedrører utarbeiding og bruk av HACCP-planen.

HACCP omfatter altså bare hygienisk sikkerhet og innarbeides i dag gjerne som en del av et mer omfattende kvalitetssystem som f.eks. ISO 9000.

I Norge vil HACCP være en del av internkontrollen til matprodusenter og serveringssteder som håndterer mat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg