HACCP, system for å sikre matproduksjon m.h.t. forurensning av mikroorganismer, fremmedstoffer og fremmedlegemer.

Systemet ble utviklet i USA rundt 1970 for sikker produksjon av mat til astronauter under romferder. Ble 1973 videreutviklet som et styrings- og kontrollsystem for myndighetene i USA (FDA) for å sikre hygienisk fremstilling av hermetikk og dermed eliminere årsaken til enkelte dødsfall pga. matforgiftning.

Forbrukerkrav om mindre bearbeiding, mindre bruk av tilsetningsstoffer, salt o.l. stiller stadig større krav til hygienisk sikkerhet i matproduksjonen. Internasjonalt krever stadig flere kunder (cateringselskaper, dagligvarekjeder m.fl.) at produsentene benytter HACCP-prinsippene i produksjonen, og egenkontroll basert på HACCP inngår i flere EU-direktiver og anbefales innarbeidet i eksisterende lovverk av Codex Alimentarius' (internasjonalt ekspertorgan på næringsmiddellovgivning) hygienekomité.

HACCP består av 7 prinsipper: 1) Risikoanalyse – identifikasjon av mulig risiko fra råvare til produktet blir spist, vurdering av sannsynlighet for risiko og fastsetting av forebyggende tiltak. 2) Identifikasjon av kritiske kontrollpunkter der risiko kan elimineres eller reduseres. 3) Bestemmelse av toleransegrenser som må overholdes for alle kontrollpunktene. 4) Oppretting av overvåkingssystem med fastlagte analyser/observasjoner for kontrollpunktene. 5) Etablering av rutiner for avviksbehandling og korrigerende tiltak. 6) Bekreftelse av at systemet fungerer som planlagt. 7) Dokumentasjon/registrering av alle opplysninger som vedrører utarbeiding og bruk av HACCP-planen.

HACCP omfatter altså bare hygienisk sikkerhet og innarbeides i dag gjerne som en del av et mer omfattende kvalitetssystem som f.eks. ISO 9000.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.