H.L. Hunley

H.L. Hunley. Tegning etter et maleri.

.
Lisens: fri

Plantegninger etter sketsjer av W.A. Alexander, som ledet konstruksjonen av H.L. Hunley.

.
Lisens: fri

H.L. Hunley, konføderal undervannsbåt brukt under den amerikanske borgerkrig, den første undervannsbåt som lyktes i å senke et fiendtlig fartøy.

H.L. Hunley ble bygget i 1863, i Mobile, Alabama, under ledelse av blant annet Horace Lawson Hunley som den fikk navn etter. Fraktet til Charleston, South Carolina, hvor den i august 1863 ved et uhell sank med tap av fem av mannskapet. Den ble hevet, men under prøvedykkinger sank den igjen 15. oktober samme år med tap av hele mannskapet inkludert Hunley selv.

Igjen hevet og med nytt mannskap seilte H.L. Hunley sitt første og siste tokt 17. februar 1864, hvor den angrep og senket det føderale blokkadeskipet Housatonic med en stangtorpedo. Akkurat hva som skjedde med H.L. Hunley deretter er usikkert, men den gikk tapt med hele mannskapet. I 1995 ble den lokalisert, og i 2000 ble den hevet og er siden oppbevart i Charleston, South Carolina.

H.L. Hunley er beskrevet som litt over 9 meter lang med en propell i akterenden som ble drevet med håndkraft. Den hadde et mannskap på åtte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg