Faktaboks

Høyskolen Kristiania
Offisielt navn
HØYSKOLEN KRISTIANIA - ERNST G MORTENSENS STIFTELSE
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
04.10.1976
Daglig leder
Solfrid Lind (administrerende direktør)
Styreleder
Kyrre Lekve

Høyskolen Kristiania er en privat høyskole med campus i Oslo og Bergen, samt et bredt nettbasert utdanningstilbud. Totalt tilbyr høyskolen over 100 studieprogram innen blant annet økonomi, ledelse, kommunikasjon, kunstfag, design, teknologi, informatikk og helsefag.

Organisasjon

Høyskolen er organisert som en selveiende stiftelse (Høyskolen Kristiania – Ernst G. Mortensens Stiftelse). Stiftelsen ble opprettet i 1976 ved en donasjon fra Ernst G. Mortensens arvinger.

Høyskolen har om lag 10 000 studenter og 500 ansatte (2020), og er akkreditert av NOKUT som høyere utdanningsinstitusjon. Virksomheten er organisert i fire fagavdelinger (kalt schools):

  • School of Arts, Design, and Media
  • School of Communication, Leadership, and Marketing
  • School of Economics, Innovation, and Technology
  • School of Health Sciences

Stiftelsen står dessuten for yrkesutdanning (fagskolenivå) under navnet Fagskolen Kristiania og nettstudier under navnet Høyskolen Kristiania Nettstudier.

Studentene ved høyskolen er organisert i Studentunionen ved Høyskolen Kristiania (SHK). Foreningen representerer studentene internt og eksternt, og har som formål å bidra til studentenes sosiale miljø.

Historikk

Opprettelse

Høyskolens forhistorie kan føres tilbake til Norsk korrespondanseskole (NKS) som ble etablert i 1914. Skolen ble stiftet av Ernst G. Mortensen, som også var direktør frem til 1961. Som brevskole representerte NKS en nyvinning innen utdanningsfeltet i Norge, og gav en form for desentralisert utdanningstilbud som man ikke hadde hatt tidligere. Det var i første rekke praktisk rettede fag skolen kunne tilby, som språkfag, økonomi og regnskap, tekniske fag og så videre. Skolen fikk tidlig stor elevtilstrømning, og fylte et stort behov for yrkeskvalifiserende skoletilbud og mulighet for videreutdanning. Det pedagogiske hovedgrepet var trykte undervisningsbrev som ble sendt ut til elevene. Fagets pensum ble porsjonert ut gradvis, og elevene måtte sende inn skriftlige besvarelser på oppgaver knyttet til fagstoffet.

Ernst G. Mortensens arvinger overdro i 1976 NKS til en nyopprettet stiftelse, Ernst G. Mortensens stiftelse. NKS gikk dermed over fra å være privateid bedrift til å være drevet av en selveiende stiftelse. Virksomheten var på dette tidspunktet rettet særlig inn mot voksenopplæring, drevet med statlig tilskudd og i samarbeid med skoleverket og opplysningsorganisasjoner (særlig Folkeuniversitetet og AOF). NKS samarbeidet også med NRK om undervisning gjennom radio og fjernsyn. I 1971 hadde NKS også etablert seg som forlag (NKS Forlaget) med utgivelse av skolebøker og øvrig undervisningsmateriale som formål.

På 1980-tallet ble virksomheten rettet inn mot utdanning på høyskolenivå. Først ble dette organisert i samarbeid med statlige høyskoler, men i 1986 opprettet stiftelsen en egen fjernundervisningsbasert høyskole, NKS Høgskole. Den offentlige utbyggingen av den videregående skole, yrkesutdanningen og høyskolevesenet hadde endret behovet for tilbud innen desentralisert voksenopplæring, samtidig som nye muligheter hadde åpnet seg. Teknologi åpnet for nye former for fjernundervisning, og NKS-miljøet drev pionervirksomhet på feltet i Norge. I 1989 ble de første forsøkene med datakonferanser gjennomført. På samme tid ble navnet Norsk korrespondanseskole endret til NKS Fjernundervisning.

Nyere innlemmelser

Høyskolen Kristiania slik vi kjenner den i dag, er etablert gjennom en rekke sammenslåinger av privateide utdanningsinstitusjoner. I 1993 ble MI-Gruppen (med blant annet Merkantilt Institutt og Institutt for Høyere Markedsføring) innlemmet i virksomheten, i 1999 Norsk Reiselivshøyskole, i 2009 Aktiv Læring, i 2010 Akupunkturhøyskolen, i 2017 Westerdahls Oslo School of Arts, Communication and Technology og i 2019 Musikkteaterhøyskolen og Norges Dansehøyskole. Gjennom innlemmelsen av andre skoler gikk driften bort fra å være hovedsakelig rettet inn mot fjernundervisning.

Stiftelsens virksomhet har siden 1990-tallet vært drevet under ulike markedsnavn, i perioder raskt skiftende, og med ulik grad av integrering av de forskjellige delene av virksomheten. Etter utvidelsen som startet i 1993 ble markedsnavnet NKS-Gruppen tatt i bruk og høyskolevirksomheten ble samlet på Bislett i Oslo (Bislett Høyskolesenter). I 2005 ble virksomheten flyttet til Kvadraturen i Oslo og markedsnavnet Campus Kristiania innført. Fagskolevirksomheten ble organisert som to skoler: Norges Kreative Fagskole (tidligere Merkantilt Institutt) og Norges Merkantile Fagskole. I 2009 fikk høyskolevirksomheten akkreditering og gikk nå under navnet Markedshøyskolen. Fra 2012 ble høyskolen markedsført under navnet Høyskolen Campus Kristiania, med Markedshøyskolen, Norges Kreative Fagskole og Norges Helsehøyskole som avdelinger. Navnet Høyskolen Kristiania ble innført i 2016.

Høyskolen Kristiania har en uttalt målsetning om å bli Norges første private universitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Amdam, Rolv Petter & Ove Bjarnar: En bedrift i norsk skole. NKS og fjernundervisningen i Norge 1914-1989, 1989, Finn boken
  • Boyesen, Einar: Norsk korrespondanseskole gjennom 50 år : 1914-1964, 1964, Finn boken

Faktaboks

Høyskolen Kristiania
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
85.429 Undervisning ved andre høgskoler; 85.410 Undervisning ved fagskoler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg