Høllen (tettsted)

Artikkelstart

Høllen er et tettsted i Lindesnes kommune i Agder. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,8 km², og har 659 innbyggere (2020).

Faktaboks

Etymologi

Høllen er dannet av norrønt hylr, 'høl, kulp’, vanligvis om slike i elv, men kan også sikte til utvidninger i sjøer og til bukter

Innbyggertall
659 (SSB, 2020)
Landareal
0,8 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
4081 Høllen

Høllen ligger på eidet innerst på Lindesneshalvøya, mellom Høllebukta i Lenefjorden i nord og Kjerkevågen/Njervesfjorden i sør. Over eidet går Spangereidkanalen. I tettstedet ligger Spangereid kirke, og her var administrasjonssenteret i den tidligere Spangereid kommune.

Kart

Høllen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Jens Glad Balchen

Lurer på etymologien her. Det er ingen elv ved Høllen i Spangereid, ei heller ved Høllen i Søgne i Kristiansand (nærliggende elveos heter Åros). Kan det vært høl/kulp i noe annet enn elv som er opphavet?

svarte Stig Arild Pettersen

Takk for kommentaren, se svar nedenfor! Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen.

skrev Geir Thorsnæs

Norsk Stadnamnleksikon sier eksplisitt at Høllen i Kristiansand har sitt navn etter en høl i Søgneelva. For Høllen i Lindesnes kan det ikke - av naturlige årsaker - gis noen slik direkte forklaring. Muligens kan havbuktene på begge sider av Spangereidkanalen ligge bak navnet her; en slik utvidet bruk av begrepet 'høl' i navn finnes det eksempler på. Men dette er bare en gjetning fra min side.

svarte Jens Glad Balchen

Høl i betydningen bukt virker som et logisk opphav for begge Høllen. Høllen i Søgne ligger også i ei bukt. Bukta ligger ved siden av utløpet til elva, men utover det har bukta ingenting med elva å gjøre. Bukta ligger bortenfor elveoset/deltaet og er slik sett i havet, ikke i elva. Elveopphavet virker usannsynlig for begge to, tross omtalen i Norsk Stadnamnleksikon.

skrev Geir Thorsnæs

Navneforklaringen er samlet på Høllen, Kristiansand. Den bygger på den utvidede tolkningen av grunnbetydningen 'høl',

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg