Hærens ingeniørhøgskole

Artikkelstart

Hærens ingeniørhøgskole (HIS) var en høyere militær utdanningsinstitusjon underlagt Hæren. Skolen ble opprettet i 1946 som Sambandets yrkesskole; fra 2018 Cyberingeniørskolen, underlagt Forsvarets høgskole. Skolen ligger på Jørstadmoen ved Lillehammer.

Faktaboks

Også kjent som

HIS

Skolen ble opprett som ledd i oppbyggingen av Forsvaret og Hæren etter andre verdenskrig. Opprinnelig tilbød Sambandets yrkesskole (SBYS) en sambandsfaglig utdanning for personell i Hærens samband. I 1953 ble den til Hærens yrkesskole for sambandsteknisk befal (HYSSB).

Fra 1973 var den Hærens tekniske fagskole/elektronikk (HTFS/E), for deretter, i 1998, å få høgskolestatus, som Hærens ingeniørhøgskole/Jørstadmoen (HIS/J). Den var da del av en større utdanningsstruktur, Befals- og ingeniørhøgskole for Hærens samband (BIHSB). Som sådan tilbød den en treårig utdanning til bachelorgraden i ingeniørfag, tilsvarende sivile ingeniørhøgskoler – i tillegg til befalsutdanning. Hærens ingeniørhøgskole ble innlemmet i Krigsskolen i 2004.

Etter at Utdannings- og kompetansesenteret for Hærens samband (SBUKS) ble nedlagt, ble skolen i 2006 en fellesinstitusjon innen Forsvaret. Først ble den til Forsvarets ingeniørhøgskole (FIH); fra 2018 Cyberingeniørskolen (CIS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg