Håkon Berge

Faktaboks

Håkon Berge
Født
22. april 1954, Stavanger

Artikkelstart

Håkon Berge er en norsk komponist, dirigent, arrangør og musikkadministrator, har blant annet skrevet musikk til teateroppsetninger.

Bakgrunn og utdannelse

Berge er født og oppvokst i Stavanger. Han studerte musikkpedagogikk ved Rogaland musikkonservatorium til 1980, og fikk sin diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole i 1986.

Komponist

Som komponist er Berge best kjent for sitt arbeid innenfor teatret, hvor han har laget musikk til over 70 oppsetninger og arbeidet på nesten alle de faste scenene i Norge. Han innledet denne karrieren som student med Den store fargeslukeren av Tor Åge BringsværdRogaland Teater i 1976, og skrev deretter musikk til blant annet Peer Gynt samme sted.

En vesentlig del av oppgavene har han hatt ved Den Nationale Scene i Bergen, til blant annet Gotthold Lessings Nathan den vise i 1983, Friedrich Schillers Maria Stuart i 1984 og ellers flere oppsetninger av William Shakespeares skuespill.

Fra midten av 1980-tallet har han skrevet for Nationaltheatret, i et spenn fra Kolbes Reise etter Åge Rønning i 1986 til Arthur Millers Frakt under havet i 2003 og Nattergalen etter H. C. Andersen i 2005.

Berge fikk oppmerksomhet i 1991 med sin «romfartsopera» Gagarin for NRK fjernsyn, med tekst av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Han har skrevet musikk til EM i brassband, og musikk for utøvere som Det Norske Solistkor og trompetisten Tine Thing Helseth.

Blant senere oppdrag kan nevnes åpningen av det nye biblioteket i Alexandria i 2005, åpningen av Nobels fredssenter i Oslo i 2005 og orgelverket Organum Nidrosiense som ble uroppført i Nidarosdomen i 2014.

Dirigent

Blant Berges dirigentoppgaver har vært Franz Lehárs Den glade enke på Nationaltheatret i 1987. Han var samme år dirigent for Bohème ’87, en modernisert utgave av Puccinis La BohèmeDen Norske Opera.

Berge ledet forestillinger av musikalene Evita i Stavanger i 2003 og i Oslo i 2005, og Les Miserables på Den Nationale Scene i 2008.

Administrator

Berge var formann i Norsk Komponistforening i 1991–1997 og har vært styreformann i TONO. Han var direktør for Kristiansand Symfoniorkester i 2009–2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg