Gyula Andrássy var en ungarsk greve og statsmann. Fra 1844 medlem av den ungarske riksdag. I 1848 ledet han en troppeavdeling i kampen mot Østerrike og var det revolusjonære Ungarns representant i Tyrkia.

Etter ungarernes nederlag flyktet Andrássy i 1849 til Paris og London. Han ble dømt til døden i 1851, men ble benådet i 1856 og vendte i 1858 tilbake etter landflyktighetsår i Frankrike. Han ble igjen medlem av riksdagen, og medvirket til forsoningen med Østerrike. Han var i perioden 1867–1879 ministerpresident i det nye ungarske ministerium, og i 1871–1879 også utenriksminister for dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. I 1872 medvirket han til å virkeliggjøre Otto von Bismarcks plan om et «trekeiserforbund» mellom Østerrike-Ungarn, Tyskland og Russland.

Utenrikspolitisk gikk Andrássy inn for et intimt forbund med Tyskland og å øke dobbeltmonarkiets innflytelse på Balkanhalvøya. På Berlin-konferansen i 1878 skaffet han Østerrike-Ungarn kontrollen over Bosnia og Hercegovina. Dette skadet forholdet til Russland, og i 1879 sluttet Andrássy en allianse med Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.