Guys and Dolls

Omslaget til en utgivelse av musikken fra Guys and Dolls.
Album
Av /Stage Door Records.

Artikkelstart

Guys and Dolls er en amerikansk musikal med musikk og sangtekster av Frank Loesser og dramatisering ved Abe Burrows og Jo Swerling. Musikalen er basert på fortellingene The Idyll of Miss Sarah Brown og Pick a Winner av Damon Runyon. Den er en dobbel kjærlighetshistorie som finner sted blant gangstere og frelsesarmésoldater.

Faktaboks

Uttale
gaiz ən dolz

Første gang Guys and Dolls ble oppført var i USA i 1950. Broadway-premieren fant sted på 46th Street Theatre, og oppsetningen fikk fem Tony-priser, blant dem prisene for beste musikal, beste koreografi og beste regi. Guys and Dolls har flere ganger vært vist i Norge, blant annet på Oslo Nye Teater i 1987. Den finnes i flere norske oversettelser, en av Finn Ludt og en av Svein Sturla Hungnes.

Guys and Dolls ble filmatisert i 1955 av Joseph Mankiewicz, med Frank Sinatra, Marlon Brando og Jean Simmons i hovedrollene. If I Were a Bell (Om jeg var en klokke) ble komponert til filmen, og fikk Oscar-prisen for beste sang.

Blant de mest kjente sangene er I'll know (Jeg vet), Adelaide's Lament (Adelaides klage), Luck Be a Lady (norsk: Lady Luck) og Marry the Man Today (Gift deg med ham i dag).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg