Folketallet i Guyana ble i 2013 beregnet til 800 000 (Verdensbanken), med en årlig tilvekst på 0,5 %. Både fødsels- og dødshyppigheten er lav etter søramerikansk målestokk (henholdsvis 20,7 og 6,8 promille i 2012). Spedbarnsdødeligheten i Guyana er blant de laveste i Sør-Amerika (37,2 per 1000 levendefødte, 2004). Guyana er blant Amerikas fattigste land, og 30 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Guyana kaller seg selv «landet med seks folkeslag». Indere, etterkommere etter kontraktarbeidere fra India, utgjør vel halvparten av befolkningen. De fleste indere er jordbrukere og lever på kystsletta. Etterkommere av afrikanske slaver danner den nest største gruppen (36 %), og lever hovedsakelig i byene. Opprinnelig var Guyana-området (Guyana, Surinam og Fransk Guyana) bebodd av karib- og arawak-talende folk. Over 100 navngitte folk eller stammer er registrert siden erobringen. De fleste av disse er forsvunnet, men fremdeles finnes det mindre enklaver av indianere i Guyana. Enkelte grupper, som akawaio og wapixana, er relativt folkerike. De fleste indianerne holder til i regnskogene i innlandet. Resten av befolkningen er libanesere, kinesere, europeere (portugisere, briter) eller folk med blandet bakgrunn. Landet har lenge vært preget av sosiale spenninger dels grunnet motsetninger mellom ulike folkegrupper og dels på grunn av de store forskjellene mellom fattige og rike.

Landet er svært tynt befolket (3,3 per km2), og 90 % av befolkningen bor langs kysten, flesteparten på landsbygda. Hovedstaden Georgetown er eneste større by med 235 000 innb. (2004).

Offisielt språk er engelsk. Talespråket er for det meste kreolspråk basert på engelsk. Ellers finnes mindre språksamfunn som taler indianske språk, hindi og urdu.

Kristne utgjør ca. 52 %: ca. 35 % er protestanter (den anglikanske kirke, pinsevennene og adventistene) og ca. 17 % er katolske. 34 % er hinduer, 9 % muslimer, 2 % tilhører bahai og 3 % er spiritister.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.