Guvåghytta

Fra venstre: Teastua, Guvåghytta, Haraldnaustet og Mathiasnaustet.

Artikkelstart

Guvåghytta er en ubetjent DNT-hytte ved EidsfjordenLangøya i Vesterålen. Hytta drives av Vesterålen Turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger på Guvåg i kommune, Nordland, 6,5 meter over havet.

Guvåghytta ligger vakkert til ved Oksneset med både Jørnfjorden, Hellfjorden og Eidsfjorden som fjordnaboer. Like ved hytta ligger den 598 meter høye Breitind. Fra toppen er det utsikt over store deler av Bø, Sortland og Hadsel. Det går tydelig sti, som er delvis kloppet, 700 meter fra parkeringsplass ved Guvåg til Guvåghytta. Hytteanlegget har til sammen 19 senger og består av hovedhytta (13 senger), Haraldnaustet (ved- og kanolager), Mathiasnaustet (båtnaust, og seks senger på loft) og Teastua (sikringsbu, toalett og badstue).

Historikk

Oksneset var en tidligere husmannsplass som ble drevet til 1920-tallet, og som det bare er tufter igjen av. Vesterålen Turlag kjøpte eiendommen i 1996. Byggingen av hovedhytta og det første naustet startet i 1999, og turisthytta ble innviet året etter. Teastua og Haraldnaustet har blitt bygget senere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Løkke, Trond og Willy Vestå (2006). På hyttetur i Vesterålen. Vesterålen Turlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg