Gustavus Swift

Faktaboks

Gustavus Swift
født:
24. juni 1839, Sagamore, Massachusetts
død:
29. mars 1903, Chicago, Illinois

Gustavus Swift, amerikansk forretningsmann, pioner innenfor industriell framstilling av kjøttkonserver og distribusjon av ferskvarer.

Swift åpnet en slakterbutikk i Eastham, Massachusetts i 1859. I 1875 flyttet han til Chicago, som hadde utviklet seg til å bli USAs viktigste markedsplass for slaktedyr. Han engasjerte en ingeniør til å utvikle en jernbanevogn som ved hjelp av is kunne holde ferskt kjøtt nedkjølt fram til markedene på østkysten. I 1878 etablerte han sammen med sin bror selskapet Swift & Company. Selskapet hadde snart en ledende stilling innen pakking, konservering og distribusjon av kjøttvarer, også for eksportmarkedet. Swift var samtidig en pioner når det gjaldt å utnytte slakteriavfall for framstilling av produkter som såpe, lim, gjødsel og margarin. I 1902 dannet han sammen med konkurrenter The National Packing Company («kjøtt-trusten»). Denne ble tvunget til oppløsning etter en dom i USAs høyesterett i 1905.

Etter Swifts død i 1903 ekspanderte selskapet inn i et bredt spekter av næringsmiddelindustri, fra 1960-årene også i virksomheter som olje og forsikring. Mot slutten av århundret fulgte en lang rekke av oppkjøp, fusjoner og oppsplitting. I 2007 ble Swift & Company kjøpt av det brasilianske selskapet JBS, som dermed etablerte seg som verdens største kjøttvarekonsern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg