Gustavus Swift

Faktaboks

Gustavus Swift
Født
24. juni 1839, Sagamore, Massachusetts
Død
29. mars 1903, Chicago, Illinois

Artikkelstart

Gustavus Swift, amerikansk forretningsmann, pioner innenfor industriell framstilling av kjøttkonserver og distribusjon av ferskvarer.

Swift åpnet en slakterbutikk i Eastham, Massachusetts i 1859. I 1875 flyttet han til Chicago, som hadde utviklet seg til å bli USAs viktigste markedsplass for slaktedyr. Han engasjerte en ingeniør til å utvikle en jernbanevogn som ved hjelp av is kunne holde ferskt kjøtt nedkjølt fram til markedene på østkysten. I 1878 etablerte han sammen med sin bror selskapet Swift & Company. Selskapet hadde snart en ledende stilling innen pakking, konservering og distribusjon av kjøttvarer, også for eksportmarkedet. Swift var samtidig en pioner når det gjaldt å utnytte slakteriavfall for framstilling av produkter som såpe, lim, gjødsel og margarin. I 1902 dannet han sammen med konkurrenter The National Packing Company («kjøtt-trusten»). Denne ble tvunget til oppløsning etter en dom i USAs høyesterett i 1905.

Etter Swifts død i 1903 ekspanderte selskapet inn i et bredt spekter av næringsmiddelindustri, fra 1960-årene også i virksomheter som olje og forsikring. Mot slutten av århundret fulgte en lang rekke av oppkjøp, fusjoner og oppsplitting. I 2007 ble Swift & Company kjøpt av det brasilianske selskapet JBS, som dermed etablerte seg som verdens største kjøttvarekonsern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg