Faktaboks

Gustavo Petro

Gustavo Francisco Petro Urrego

Født
19. april 1960, Ciénaga de Oro, Córdoba, Colombia
Gustavo Petro og Francia Márquez
19. juni 2022 vant den venstreorienterte Gustavo Petro Urrego presidentvalget i Colombia. Francia Márquez ble valgt til visepresident. Her feirer de valgseieren.
Gustavo Petro og Francia Márquez
Av /NTB/Reuters.

Gustavo Francisco Petro Urrego er en colombiansk politiker som 19. juni 2022 ble valgt til Colombias president for perioden 2022-2026. Han blir landets første valgte president fra et venstreorientert parti.

Petro representerer Pacto Histórico (Historisk Avtale), en politisk koalisjon av sosiale bevegelser og politiske partier som deler en progressiv og sosialdemokratisk agenda.

Bakgrunn

Gustavo Petro ble født i Ciénaga de Oro, Córdoba, Colombia, 19. april 1960. Han er utdannet økonom fra Universidad Externado de Colombia. Han har også studier i offentlig administrasjon, en mastergrad i økonomi fra Universidad Javeriana, Colombia, studier i miljø- og befolkningsutvikling fra Det katolske universitetet i Louvain, Belgia, og en doktorgrad fra Universidad de Salamanca i Spania.

Politisk karriere

Gustavo Petro har i løpet av sin politiske karriere inngått flere politiske allianser og ledet flere politiske koalisjoner på venstresiden av det politiske spektrum. I forkant av nye president- og kongressvalg er det i Colombia, i likhet med i mange andre latinamerikanske land, vanlig at det inngås allianser mellom ulike partier; nye navn reflekterer dermed nye politiske allianser.

Geriljamedlem og lokalpolitiker

På 1980-tallet var han aktiv i lokalpolitikken i Zipaquirá kommune i provinsen Cundinamarca, nord for Bogotá. Parallelt med dette var han fra slutten av 1970-tallet aktiv, dog under jorden, i den urbane geriljagruppen M-19 (Movimiento 19 de Abril), et valg han selv begrunner som en protesthandling mot manglende politisk frihet i Colombia på den tiden.

I 1985 ble han arrestert for ulovlig våpenbesittelse og satt i et militært fengsel i 16 måneder, frem til februar 1987. Geriljagruppen M-19 ble etter hvert demobilisert og inngikk en fredsavtale med regjeringen til Belisario Betancourt i 1990. M-19 ble deretter omdannet til et politisk parti på venstresiden under navnet Alianza Democrática M-19.

Petro representerte provinsen Cundinamarca i representantenes hus i perioden 1991-1994 og var deretter menneskerettighetsrepresentant ved Colombias ambassade i Belgia i perioden 1994-1996.

I perioden 1998-2006 ble han igjen valgt inn i representantenes hus, denne gangen representerte han Bogotá og partiet Movimiento Vía Alterna. Petro ble deretter senator for Polo Democrático (offisielt navn Polo Democrático Independiente) i perioden 2006-2010.

Presidentkandidat og borgermester

I 2010 stilte han som presidentkandidat for Polo Democrático Alternativo (en fusjon mellom partiene Polo Democrático Independiente og Alternativa Democrática) og fikk 9,15 prosent av stemmene.

I 2012-2015 var han borgermester i Bogotá. I desember 2013 avsatte Riksadvokatens kontor (Procuraduría) Petro fra embetet for en ettårsperiode og la ned forbud mot at han kunne innta offentlige verv i en periode på 15 år. Daværende riksadvokat Alejandro Ordóñez begrunnet avgjørelsene i kommunens håndtering av «avfallskrisen» i desember 2012, da kommunen satte i gang et nytt opplegg for byens avfallshåndtering. Ifølge Riksadvokaten, hadde borgermesteren både utsatt Bogotás befolkning for helsefarlige situasjoner og begrenset privat økonomisk virksomhet.

Petro anket avgjørelsene i flere instanser, med ulike resultat. Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen gjennomgikk saken i 2014 og konkluderte med at den hadde foregått på feil grunnlag og bar preg av maktmisbruk og brudd mot rettferdig rettergang. Domstolen beordret Petros gjenoppnevnelse, noe som fant sted i mai samme år.

I 2018 stilte Gustavo Petro igjen som presidentkandidat, denne gangen for koalisjonen Colombia Humana. Han fikk åtte millioner stemmer, men tapte for motstanderen Iván Duque.

Ved sin tredje nominasjon som presidentkandidat, denne gang med Pacto Histórico (Historisk Avtale), vant Gustavo Petro presidentvalget med 50,4 prosent av stemmene. Historisk Avtale er en politisk koalisjon av sosiale bevegelser og politiske partier som deler en progressiv og sosialdemokratisk agenda.

Partiprogrammet består av fem hovedtema:

  • arbeid og produktivitet i samsvar med miljø og bærekraft
  • bedre levekår og velferd
  • tilpasning til klimaendringer og overgang til ren energi
  • arbeid for fred og demokrati, inkludert håndtering av ulovlig bevæpnede grupper og organisert kriminalitet
  • anerkjennelse og inkludering av utsatte grupper

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg