Gustav Theodor Fechner

Faktaboks

Gustav Theodor Fechner
Uttale
fˈekjnər
Født
19. april 1801, Groß Särchen, Det tysk-romerske rike (nå Tyskland)
Død
18. november 1887, Leipzig, Kongeriket Sachsen (nå Tyskland)

Gustav Theodor Fechner. Foto fra ca. 1885.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Var en tysk eksperimentalpsykolog, filosof og fysiker. Han studerte opprinnelig medisin, gikk over til fysikk og matematikk og var 1834–1839 professor i fysikk i Leipzig. Mest kjent er Fechner som grunnlegger av psykofysikken, hans Elemente der Psychophysik (2 bind) kom i 1860.

Filosofi

Med naturvitenskapelige eksperimentelle metoder ville Fechner kartlegge forholdet mellom det fysiske og det psykiske. Hans lære er, som Spinozas, en psykofysisk parallellisme. Ånd og materie, sjel og kropp, er to sider ved én og samme substans. Men Fechner går videre enn Spinoza og søker å vise at disse to sider står i et matematisk bestembart forhold til hverandre. Han ga uttrykk for sitt standpunkt i den lov som ofte kalles etter ham (Fechner selv kalte den Webers lov etter forskeren som først hadde antydet den): Skal intensiteten i en sansefornemmelse stige i aritmetisk progresjon, må intensiteten i den tilsvarende ytre årsak stige i geometrisk progresjon. Med utgangspunkt i denne lov hevdet Fechner at psykologien skulle bli en eksakt vitenskap. Selv om Fechners «lov» bare har begrenset anvendelse, har den vært en fruktbar antagelse, særlig for moderne eksperimentalpsykologi, Fechner regnes som en av dennes grunnleggere. Loven er siden generalisert og utvidet av S. S. Stevens, og har blant annet nevrologiske korrelater.

Fechner forente sin psykofysiske parallellisme med en nærmest panteistisk metafysikk (Zend-Avesta, 1851, 3. bind), som tar skarp avstand fra et gjennomført mekanistisk virkelighetssyn, her er han i delvis samsvar med Schelling (Die Tagesansicht gegenüber der Nachtansicht, 1879). Han er, blant annet gjennom Vorschule der Aesthetik (1876), en av grunnleggerne av moderne empirisk-psykologisk estetikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg