Gustav 4 Adolf var konge av Sverige fra 1792 til 1809. Han var sønn av Gustav 3 og Sofia Magdalena.

Ved farens død i 1792 ble Gustav Adolf konge med farbroren hertug Karl som formynder. Gustav Adolf overtok selv styret i 1796. Gustav var til å begynne med meget godt likt, men en voksende misnøye med kongen og hans regjering kom etter hvert frem, særlig etter 1800. Han forsøkte lenge å holde Sverige utenfor de europeiske stormaktskonfliktene, men i 1805 gikk han med i den tredje koalisjon mot Napoleon.

Gustav hadde allerede i 1799 brutt de diplomatiske forbindelsene med det revolusjonære Frankrike, og han opparbeidet siden et fanatisk hat mot Napoleon etter henrettelsen av hertugen av Enghien. I Sverige var det både blant embetsmenn og offiserer en utbredt misnøye med kongens nye utenrikspolitiske kurs, som også snart brakte ulykker over landet.

I 1807 måtte Sverige rømme Pommern, og Russlands uttreden av koalisjonen ved freden i Tilsit (nåværende Sovetsk) i 1807 førte til russisk angrep som igjen førte til tapet av Finland i 1808. Da Gustav ville fortsette krigen og skrev ut nye tropper i begynnelsen av 1809, ble det dannet en sammensvergelse mot ham av sivile embetsmenn og offiserer. Georg Adlersparre, leder av vestarmeen, marsjerte mot Stockholm, hvor kongen planla et motangrep av troppene i Skåne. Borgerkrig ble avverget ved at Carl Johan Adlercreutz fikk Gustav arrestert, og han abdiserte 29. mars 1809.

Riksdagen erklærte senere kongen for avsatt, og i desember samme år forlot han landet med sin familie. Under navnet oberst Gustavsson førte han siden en omflakkende tilværelse, til tider i dypeste nød. Han døde i St. Gallen i Sveits, men hans legeme ble i 1884 overført til Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Etter flere forsøk på politiske giftermål ble Gustav i 1797 gift med prinsesse Fredrika av Baden. De ble skilt i 1812. Paret hadde fem barn, deriblant sønnen Gustav, prins av Vasa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.