Gustaf Adolf Reuterholm, svensk adelsmann og politiker, virksom under Gustav 3s og hertug Karls (den senere Karl 13) regenttid de siste tiår av 1700-tallet.

Gustav Adolf Reuterholms far ble fengslet i kjølvannet av Gustav 3s statskupp i 1772 og døde like etterpå som følge av belastningene av fangenskapet. Det vekket et varig hat mot kongen hos Reuterholm og gjorde ham disponert for opposisjon mot Gustavs politikk. Han var likefullt nært forbundet med kongefamilien fra unge år, men da i første rekke som omgangsvenn med og rådgiver for Gustav 3s bror, hertug Karl, den senere Karl 13. Reuterholm var til tider kritisk til Gustav 3s egenrådige opptreden overfor stendene, og oppholdt seg i perioder utenlands. I 1789 ble han i Paris vitne til de dramatiske begivenheter under den franske revolusjon. Etter mordet på Gustav 3 i 1792 ble han hjemkalt av hertug Karl, som hadde grepet regjeringsmakten som den unge kongens, Gustav 4 Adolfs, formynder.

Uten å inneha formelle politiske verv ble han som hertugens fortrolige en grå eminense  i statsstyret og i praksis Sveriges mektigste mann. Hans mistenksomhet mot rivaliserende krefter vokste med makten, og under hans ledelse utviklet Sverige seg i retning av politistat. Også utenrikspolitisk hadde han avgjørende innflytelse på de skiftende forbund med Frankrike, Russland og Danmark-Norge som Sverige på 1790-tallet inngikk. Da kong Gustav 4 Adolf ble myndig i 1796 ble Reuterholm tvunget til avskjed i unåde, ikke minst på grunn av en mislykket politikk overfor Russland. Også hans tidligere venn hertug Karl avviste ham, selv etter at Karl var var blitt konge i 1809.  Sine siste år tilbrakte Reuerholm i utlendighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.