Gustaf Adolf Reuterholm

Faktaboks

Gustaf Adolf Reuterholm
Født
7. juli 1756, Sjundeå (Siuntio), Nylands län (Uudenmaan lääni), Finland
Død
27. desember 1813, Scleswig-Friedrichsberg, Tyskland
Av /Nationalmuseum.
Lisens: CC PDM

Artikkelstart

Gustaf Adolf Reuterholm var en svensk adelsmann og politiker, virksom under Gustav 3s og hertug Karls (den senere Karl 13) regenttid de siste tiår av 1700-tallet.

Reuterholms far ble fengslet i kjølvannet av Gustav 3s statskupp i 1772, og døde like etterpå som følge av belastningene av fangenskapet. Det vekket et varig hat mot kongen hos Reuterholm og gjorde ham disponert for opposisjon mot Gustavs politikk. Han var like fullt nært forbundet med kongefamilien fra unge år, men da i første rekke som omgangsvenn med og rådgiver for Gustav 3s bror, hertug Karl, den senere Karl 13. Reuterholm var til tider kritisk til Gustav 3s egenrådige opptreden overfor stendene, og oppholdt seg i perioder utenlands. I 1789 ble han i Paris vitne til de dramatiske begivenheter under den franske revolusjon. Etter mordet på Gustav 3 i 1792 ble han hjemkalt av hertug Karl, som hadde grepet regjeringsmakten som den unge kongens, Gustav 4 Adolfs, formynder.

Uten å inneha formelle politiske verv ble Reuterholm som hertugens fortrolige en grå eminense i statsstyret og i praksis Sveriges mektigste mann. Hans mistenksomhet mot rivaliserende krefter vokste med makten, og under hans ledelse utviklet Sverige seg i retning av politistat. Også utenrikspolitisk hadde han avgjørende innflytelse på de skiftende forbundene med Frankrike, Russland og Danmark-Norge som Sverige på 1790-tallet inngikk.

Da kong Gustav 4 Adolf ble myndig i 1796 ble Reuterholm tvunget til avskjed i unåde, ikke minst på grunn av en mislykket politikk overfor Russland. Også hans tidligere venn hertug Karl avviste ham, selv etter at Karl var var blitt konge i 1809. Sine siste år tilbrakte Reuterholm i utlendighet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg