Gurbanguly Berdymukhamedov

Faktaboks

Gurbanguly Berdymukhamedov

Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow

kalt Arkadag («beskytter»)

Født
29. juni 1957
Gurbanguly Berdymukhamedov på besøk hos Russlands president Vladimir Putin i 2017.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Gurbanguly Berdymukhamedov er en turkmensk politiker. Han var Turkmenistans president fra 2007 (fungerende fra 2006) til 2022.

Bakgrunn

Berdymukhamedov ble født i en liten landsby kalt Babarap i Geok-tepe distriktet. I 1979 var han ferdig utdannet tannlege fra det turkmenske statsmedisinske institutt i Ashgabat. Frem til 1997 hadde han ulike jobber innenfor helsedepartementet, og var ansett som tidligere president Saparmurad Nijazovs nære medarbeider og livlege. Berdymukhamedov underviste også på universitet i Ashgabat, og ifølge offisielle turkmenske kilder har han en doktorgrad i medisinsk forskning.

President

I 1997 ble han utnevnt til helseminister, og i 2001 ble han valg til nestleder for Turkmenistans ministerråd. Da Nijazov døde i 2006 overtok Berdymukhamedov som midlertidig president. Han stilte deretter som presidentkandidat og ble i februar 2007 valgt til Turkmenistans andre president.

Berdymukhamedov startet sin presidentperiode med en forsiktig kritikk av den egenrådige forgjengeren samtidig som han lanserte reformer innen utdannings- og helsevesenet. Noe av det første han gjorde som president var å gi 100 000 eldre turkmenere tilbake pensjonsrettighetene som Nijazov hadde fratatt dem året før. Berdymukhamedov gjorde også Turkmenistan mindre isolert enn tidligere. Turkmenere kunne nå bevege seg fritt innad i landet og flere fikk lov til å reise utenlands. Berdymukhamedov gav løfter om å tillate flere partier og kandidater i forkant av presidentvalget i 2012.

Selv om mange hadde håpet på demokratiske reformer etter Nijazovs død, skjedde det få endringer. Berdymukhamedov sørget for å fjerne mange av sporene etter sin forgjengers personlighetskult, samtidig som han i stor grad erstattet den med sin egen. Menneskerettighetssituasjonen ble dessuten ikke særlig bedre. Selv om den turkmenske konstitusjonen garanterer for en rekke menneskerettigheter, ble disse i praksis ignorert.

Berdymukhamedov gikk av som president i mars 2022, og sønnen Serdar Berdymukhamedov (født 1981) tok over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg