Gurbanguly Berdymukhamedov

Faktaboks

Gurbanguly Berdymukhamedov
født:
1957

Gurbanguly Berdymukhamedov, turkmensk politiker, utdannet tannlege.

Berdymukhamedov ble født i en liten landsby kalt Babarap i Geok-tepe distriktet. I 1979 var han ferdig utdannet tannlege fra det turkmenske statsmedisinske insitutt i Ashgabat. Frem til 1997 hadde han ulike jobber innenfor helsedepartementet, og var ansett som tidligere president Nijazovs nære medarbeider og livlege. Berdymukhamedov underviste også på universitet i Ashgabat, og ifølge offisielle turkmenske kilder har han en doktorgrad i medisinsk forskning.

I 1997 ble han utvent til helseminister, og i 2001 ble han valg til deputy chairman for Turkmenistans ministerråd. Da Nijazov døde i 2006 overtok Berdymukhamedov som midlertidig president. Han stilte deretter som presidentkandidat og ble i februar 2007 valgt til Turkmenistans andre president.

Berdymukhamedov startet sin presidentperiode med en forsiktig kritikk av den egenrådige forgjengeren samtidig som han lanserte reformer innen utdannings- og helsevesenet. Noe av det første han gjorde som president var å gi 100.000 eldre turkmenere tilbake pensjonsrettighetene som Nijazov hadde fratatt dem året før. Berdymukhamedov har også gjort Turkmenistan mindre isolert enn tidligere. Turkmenere kan nå bevege seg fritt innad i landet og flere får lov til å reise utenlands. Berdymukhamedov har nylig gitt løfter om å tillate flere partier og kandidater under neste presidentvalg som er 12. februar 2012.

Selv om mange hadde håpet på demokratiske reformer etter Nijazovs død, har det skjedd få endringer. Berdymukhamedov har sørget for å fjerne mange av sporene etter sin forgjengers personlighetskult, samtidig som han i stor grad har erstattet den med sin egen. Menneskerettighetssituasjonen er dessuten ikke blitt særlig bedre. Selv om den turkmenske konsitusjonen garanterer for en rekke menneskerettigheter, blir disse i praksis ignorert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg