Gunnar Randers var en norsk fysiker som ledet atomenergiarbeidet ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i tiden etter andre verdenskrig.

Randers var ansatt ved Mount Wilson-observatoriet i 1939–40 og ved Yerkes-observatoriet i 1940–41. Han var tilknyttet amerikanske og britiske militære institusjoner i 1942–45 og var bestyrer og observator ved instituttet for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Randers var fra 1946 forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt, som han var med å ta initiativet til å få opprettet. Fra 1948 var han formann i plan- og byggekomiteen for Institutt for atomenergi på Kjeller (nå Institutt for energiteknikk), og fra 1951 var han direktør for samme institutt. Gunnar Randers tok initiativet til å få bygd uranreaktorer på Kjeller, og sammen med ingeniør Odd Dahl ledet han dette arbeidet.

Randers hadde tillitsverv for FN og var styreformann i Norsk Utviklingshjelp, og fra 1968 til 1973 var han assisterende generalsekretær for vitenskapelige spørsmål i NATO. I 1975–80 var han administrerende direktør i Scandpower A/S.

Randers skrev flere bøker om kjerneenergispørsmål. Han var far til Jørgen Randers.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.