Gunnar Randers

Faktaboks

Gunnar Randers
Født
28. april 1914, Kristiania (Oslo)
Død
7. februar 1992, Oslo

Foto 1950. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Gunnar Randers
Av /NTB Scanpix ※.

Gunnar Randers arbeidet en periode sammen med Albert Einstein. Her fotografert hjemme hos Einstein på Long Island, 1939.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gunnar Randers var en norsk fysiker som ledet atomenergiarbeidet ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i tiden etter andre verdenskrig.

Randers var ansatt ved Mount Wilson-observatoriet i 1939–40 og ved Yerkes-observatoriet i 1940–41. Han var tilknyttet amerikanske og britiske militære institusjoner i 1942–45 og var bestyrer og observator ved instituttet for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Randers var fra 1946 forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt, som han var med å ta initiativet til å få opprettet. Fra 1948 var han formann i plan- og byggekomiteen for Institutt for atomenergi på Kjeller (nå Institutt for energiteknikk), og fra 1951 var han direktør for samme institutt. Gunnar Randers tok initiativet til å få bygd uranreaktorer på Kjeller, og sammen med ingeniør Odd Dahl ledet han dette arbeidet.

Randers hadde tillitsverv for FN og var styreformann i Norsk Utviklingshjelp, og fra 1968 til 1973 var han assisterende generalsekretær for vitenskapelige spørsmål i NATO. I 1975–80 var han administrerende direktør i Scandpower A/S.

Randers skrev flere bøker om kjerneenergispørsmål. Han var far til Jørgen Randers.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg