Gunnar Nilsson (racerkjører)

Faktaboks

Gunnar Nilsson
Født
20. november 1948, Helsingborg, Sverige
Død
20. oktober 1978

Artikkelstart

Gunnar Nilsson, svensk racerkjører. Nilsson er av Sveriges mest suksessrike Formel 1-kjørere. Han vant Belgias Grand Prix i 1977 i en Lotus-Ford 78, og ble nummer 8 sammenlagt i VM det samme året.

Gunnar Nilsson var utdannet ingeniør fra Stockholms universitet, dannet eget suksessfullt transportfirma, men ønsket likevel å forfølge drømmen om å bli racerkjører. Han startet i forholdsvis høy alder i de lavere klassene, men et viste seg at han et naturlig talent for å kjøre racerbil. I 1974 var Nilsson klar for å konkurrere i Formel 3, og her imponerte resultatene såpass at han ble tilbudt jobben som fabrikkskjører for March-teamet i Engelsk Formel 3. Gunnar Nilsson vant like godt mesterskapet i 1975.

Planen for 1976-sesongen var at Nilsson skulle kjøre Formel 2, men Lotus-teamet fikk plutselig et ledig sete i Formel 1, etter at landsmannen Ronnie Peterson forlot Lotus-teamet til fordel for March. Lotus ble tilbudt Gunnar Nilsson som en del av avtalen med March, og dermed var Nilsson Formel 1-kjører. Nilsson fikk den meget rutinerte amerikaneren Mario Andretti som teamkollega, noe han profiterte på.

Gunnar Nilsson forlot Lotus etter en skuffende avslutning på 1977-sesongen, men så fram til å ikle seg rollen som førstekjører for det nye Arrows-teamet 1978. Men Nilsson fikk diagnosen kreft i desember 1977, og ble for syk til å kjøre flere Formel 1-løp. Han døde fem uker etter at landsmannen Ronnie Peterson døde etter en krasj på Monza-banen i Italia.

Formel 1-fakta (etter 1977-sesongen):

GP-fakta
GP-starter 32
GP-seire 1
Pallplasseringer 4
Pole position 0
Raskeste rundetid 1
VM-poeng 31

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg