Gunnar Hoydal

Faktaboks

Gunnar Hoydal
Født
12. september 1941, København

Artikkelstart

Gunnar Hoydal er en færøysk forfatter og arkitekt. Han er sønn av Karsten Hoydal.

Etter krigen flyttet han med familien til Klaksvík og så Tórshavn. I 1982 gav han ut prosaboken Av longum leiðum (1982), en samling noveller og reiseskildringer der han viser seg som en kresen stilist. Blant de mest sentrale diktsamlingene i moderne færøysk litteratur er hans Hús úr ljóði (1987, Hus av dikt), som er skrevet over en lengre periode, men som har en sterk enhetlig tone i en karakteristisk blanding av dypt alvor og stor humor. Motivene er gjerne det moderne færøyske samfunnet, der han uttrykker kjærlighet til folket, men dyp skepsis til den moderne næringsliberalisme.

Hoydals betydeligste verk er romanen Undir suðurstjørnum (1991, Under Sydstjernen), som dels er en selvbiografisk skildring fra guttedager i Ecuador, dels et fabulerende vev av tråder mellom den store verden og det lille øyriket Færøyene. Han har også utgitt skuespill, sanger (sammen med sin søster, visesangeren Annika Hoydal) og bøker om kunstnerne Ingolf Jacobsen (1972) og Hanus Kamban (1995). Gunnar Hoydal var i flere år formann i Den færøyske forfatterforening.

Også som arkitekt har han en ledende posisjon i landet. Han vant den nordiske konkurransen om gamlebyen i Tórshavn, og har i flere år arbeidet som byarkitekt i den færøyske hovedstaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg