Gunnar Graarud

Faktaboks

Gunnar Graarud
Født
1. juni 1886, Holmestrand
Død
6. desember 1960, Stuttgart, Tyskland
Gunnar Graarud var en stor Richard Wagner-tolker i tyskspråklige områder i mellomkrigstiden.
Av .

Artikkelstart

Gunnar Graarud var en norsk sanger (tenor) som gjorde seg strekt gjeldende i i Tyskland og Østerrike i mellomkrigstiden som opera- og oratoriesanger.

Han var svært musikk- og teaterinteressert, men utdannet seg til ingeniør på den tekniske høgskolen i Karlsruhe. Mot slutten av studiene tok musikkinteressen overhånd, og han begynte å studere sang ved siden av. Han begynte å spille konserter i Tyskland i 1917. Han hadde sin første konsert i Norge i 1920, hvoretter han dro på turné med Guldbergs akademiske kor til London og Paris.

Graarud var ansatt ved operaen i Mannheim fra 1920–1922, ved Berliner Staatsoper fra 1924–1926 og fikk også engasjementer ved blant annet Wiener Staatsoper. Han var en fremtredende Richard Wagner-sanger. Ved festspillene i Bayreuth sang han blant annet Siegmund (Valkyrien) og tittelrollen i Lohengrin. Han gjestet også Nationalteateret i Oslo i rollen som Tristan (Tristan og Isolde) i 1932.

Graarud lot seg verve av de nazistiaske partiene i både Tyskland og Norge og holdt flere foredrag i begge land til fordel for Adolf Hitler. Han var professor ved musikkakademiet i Wien fra 1937–1945, en stilling han mistet ved krigens slutt. Han var heller ikke velkommen til å holde konserter i Norge etter krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg