Gundel-pannekake, Oradea/Nagyvárad i Romania

De første Gundel-pannekakene ble laget av den ungarske stjernekokken Károly Gundel (1883–1956), som serverte pannekakene fylt med hakkede valnøtter, rom og rosiner med en mørk sjokoladesaus laget av eggeplomme, fløte og kakaopulver. Originaloppskriften er hemmelig.

Faktaboks

Etymologi

Det ungarske ordet palacsinta kommer via latin placenta fra gammelgresk plakounta (flat kake).

Restaurant Gundel i Budapest reklamerer med at den serverer 25 000 porsjoner i året og at det til det går med ett tusen kilo valnøtter og fem hundre kilo sjokolade.

Det ungarske navnet er Gundel-palacsinta, men den er også kjent under det tyske navnet Gundel-Palatschinken. Denne desserten tilbys ofte på restauranter også i Østerrike, Slovakia, Tsjekkia og Romania, da særlig i Transilvania og andre tidligere ungarske områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg