Gulnara Karimova i 2009

Gulnara Karimova i 2009 av Wikimedia Commons. Wikimedia Commons

Gulnara Islamovna Karimova er en usbekisk politiker, forretningskvinne, diplomat, motedesigner og popartist. Hun er den eldste datteren til Usbekistans tidligere president Islam Karimov. Siden 2014 har hun vært i husarrest i Tasjkent.

Karimova ble født 8 juli 1972 i Fergana by, den gang i den usbekiske unionsrepublikken i Sovjetunionen. Hun har flere bachelor- og mastergrader, blant annet i økonomi, statsvitenskap og regionale studier. I 2001 ble hun PhD i statsvitenskap ved Universitetet for verdensøkonomi og diplomati i Tasjkent.

Hun har blant annet jobbet som Usbekistans representant til FN, ambassadør til Spania og som motedesigner for sin egen kolleksjon «Guli». Analytikere tror Karimova eide Usbekistans største foretak Zeromax, som hennes far Islam Karimov avviklet i 2010. I et lekket dokument fra 2005 beskrev amerikanske diplomater i Tasjkent henne som «Usbekistans mest forhatte person». Ifølge dette notatet hadde Karimova brukt farens posisjon til å knuse konkurrenter og få monopol på inntekter fra landets næringsliv (US Embassy Tashkent, 2005).

I mars 2014 ble Karimova satt i husarrest i Tasjkent, anklaget for korrupsjon. Kilder hevder at mange av Karimovas eiendommer ble konfiskert i løpet av 2014. Myndighetene skal videre ha straffeforfulgt flere personer i Karimovas innerste krets bak lukkede dører det etterfølgende året (Walker, 2014). Karimova er angivelig fortsatt i husarrest.

I 2014 kom det frem at Karimova hadde mottatt nærmere syv milliarder norske kroner i bestikkelser fra teleselskaper mot at de fikk tilgang til mobillisenser på det usbekiske markedet. Korrupsjonssaken hadde også forgreninger til Norge: Telenor betalte presidentdatteren 600 millioner kroner via det russiske selskapet Vimpelcom. Økokrim pågrep høsten 2015 tidligere konsernsjef for Vimpelcom Jo Lunder. Lunder ble senere siktet for grov korrupsjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.