Gullholmen fyr

Gullholmen fyr i Moss kommune.

Artikkelstart

Gullholmen fyr er en fyrstasjon utenfor Jeløya i Moss kommune, i Viken fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1894, avbemannet og nedlagt i 1984. Fyrlyset ble erstattet en fyrlykt på et plasttårn.

  • Tårnets høyde: 9 meter
  • Lyshøyde over høyvann, tidligere: 17,6 meter, nå 16 meter
  • Lysvidde nytt tårn: 10,7 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den ligger på. Kobberinnholdet i fjellet gjør at den særlig i solskinn har en gulrød farge, som forklarer navnet.

Historikk

Etter 1883 var utviklingen av fyrlykter kommet så langt at de kunne stå ganske lenge uten daglig tilsyn. Dermed var behovet for å bygge nye bemannede fyrstasjoner kraftig redusert. På Gullholmen ble det imidlertid prioritert å ha folk på vakt fordi de i tillegg til fyrlykta også skulle betjene et nytt tåkesignal. Det ble derfor bygget en familiestasjon på holmen. Et 4. ordens linseapparat ble plassert i et lyktehus på et tilbygg og tåkeklokka ble satt opp på fyrbygningen under lyktegalleriet. I 1930 fikk fyret elektrisk strøm fra land og et nautofon tåkesignal. Drøye ti år senere ble også Gullholmen fyrstasjon gjort om til tørnstasjon. I forbindelse med byggingen av Horten trafikksentral i 1999 etablerte Kystverket en større radarstasjon på Gullholmen fyr. Denne overvåker Oslofjorden fra Færder fyr til Nesoddtangen.

Besøksfyr

Kystverket overførte i 1989 Gullholmen fyr til Direktoratet for Naturforvaltning. Samme år dannet en gruppe ildsjeler venneforeningen Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr. De drev fyret frem til 2015. Da overtok Moss kommune fyret og leier det ut til Oslofjorden Friluftsråd, som driver det som kystledhytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg