Folketallet i Guinea-Bissau var 2013 beregnet til 1 704 000 og årlig befolkningstilvekst til 2,4 %. Spedbarnsdødeligheten er høy, 77,9 per 1000 levendefødte, men synker stadig. Forventet levealder ved fødsel er blant verdens aller laveste, 55,6 år for kvinner og 52,5 år for menn. Landet har en ung befolkning. Ca. 41,5 % av befolkningen er under 15 år.

Guinea-Bissaus befolkning er delt i sju etniske hovedgrupper. Største gruppe er balante (ca. 30 %), som hovedsakelig lever i kystområdet; her lever også mandjak (14 %) og pepel (7 %), foruten befolkningen på Bijagósøyene (bidjogo). Disse gruppene har en tradisjonell organisasjonsform uten statsdannelser eller andre større politiske sammenslutninger, og de var ledende i krigen mot Portugal. I innlandet lever det mandetalende malinke-folket (mandingo, 13 %), og i sør fulani (20 %).

Landet er relativt tynt befolket (60,6 per km2), med størst folketetthet i den nordvestre del av kystområdet og i den østre del av innlandet omkring Bafatá. De fleste bor og arbeider på landsbygda, 47,7 % bor i byer (2013). Eneste større by er hovedstaden Bissau med ca. 423 000 innbyggere (UNdata 2011).

Offisielt språk er portugisisk. De afrikanske språkene faller i to hovedgrupper. De vestatlantiske språkene omfatter blant annet balante, fulani og mandyako. Til mandespråkene hører blant annet malinke og bambara. Et viktig handels- og hjelpespråk er crioulo, et blandingsspråk av portugisisk og afrikanske språk.

Guinea-Bissau, 48 % tilhører ulike lokale religioner, 44 % er muslimer, mens ca. 8 % er kristne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.