Guernsey

Faktaboks

Uttale
gˈə:nzi
Også kjent som

fra normannisk green(s)ey, 'Den grønne øy'.

fransk: Bailliage de Guernesey

Flagg
Guernsey
Guernsey sett fra luften.

Artikkelstart

Guernsey er en del av Kanaløyene, beliggende i St. Malo-bukten utenfor Bretagne. Staten Guernsey er en øygruppe som består av øyene Guernsey, Alderney, Sark, Herm, Jethou, Brecqhou og Lihou, samt et antall ubebodde øyer. Guernsey hadde 63026 innbyggere i 2016 og et areal på 65 kvadratkilometer.

Guernsey er underlagt britisk kronbesittelse, med den britiske monarken som statsoverhode. Offisielle språk er engelsk og fransk. Hovedstad er Saint Peter Port.

Geografi

Sett ovenfra har Guernsey form omtrent som en rettvinklet trekant. Nordvestkysten er lav med mange strender, sørkysten er brattere med mange klipper og bukter. Klimaet er mildt med mye sol, og turisttrafikken er stor både sommer og vinter. Jorden er fruktbar og det drives utstrakt dyrking av frukt og blomster under glass. Øya har en egen melkekurase (guernseyfe) og produksjon av meierivarer.

Lufthavn ved La Villiaze. St. Peter Port er viktigste havn, men det er også havn ved St. Sampson's nord for hovedstaden.

Forholdet til Storbritannia og EU

Kanaløyene har sine egne lover, en del av disse har opprinnelse tilbake fra middelalderen. Jersey og Guernsey trykker egne frimerker og har egen valuta, basert på engelsk pund sterling. Lave skatter og avgifter gjør Guernsey til et populært mål for offshore-økonomi, og Guernsey omtales ofte som et skatteparadis. Disse betingelsene har gjort Kanaløyene til ett av de viktigste finanssentrene i verden.

Kanaløyene er ikke medlem av EU, men er en del av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet EØS og tiltrekker seg betydelig med investeringer og selskaper. Finansnæringen og forsikringsbransjen utgjør om lag 37 prosent av Guernseys BNP.

Navnet

Navnet Guernsey kommer av det normanniske green(s)ey, 'Den grønne øy'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg