Gudrun Schyman

Faktaboks

Gudrun Schyman
født:
9. juni 1948
Gudrun Schyman er en av tre talspersoner for Feministisk Initiativ og er en populær og kontroversiell politiker.

Gudrun Schyman, svensk politiker, stifter av og talskvinne for partiet Feministiskt Initiativ (FI). Tidligere var Schyman partileder for Vänsterpartiet (VP) fra 1993 til 2003. Hun var Riksdagsmedlem fra 1988 til 2006.

Schyman regnes som en like fargerik som kontroversiell politiker. Ved flere anledninger har hun scoret høyt på popularitetsbarometerne. Som politisk leder har hun mer enn de fleste opplevd både suksess og fiasko.

Som partileder for VP kunne hun ved riksdagsvalget i 1998 ta mye av æren for at partiet fikk 12 prosent oppslutning. Som Feministiskt Initiativs fremste representant kunne hun i 2010 derimot konstatere at partiet bare fikk 0,4 prosent av stemmene.

Som leder for Vänsterpartiet brukte hun mye energi på å modernisere partiet, som tidligere het Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK). Schyman er også tillagt mye av æren for at kommunistetiketten ble fjernet fra partinavnet noen år før hun overtok ledervervet.

Gudrun Schyman har også ord på seg for å være en av Sveriges mest ærlige og oppriktige politikere, ikke minst på grunn av sin åpenhet om egne alkoholproblemer. Hun måtte imidlertid gå av som VP-leder i 2003, etter at det ble avslørt rot i hennes personlige økonomiske forhold. Hun hadde blant annet trukket fra utgifter til reiser og leiebiler som hun allerede hadde fått betalt av partiet eller Riksdagen. Schyman slapp tiltale for skattesnyteri, men måtte betale straffeskatt og dagbøter for slurv med selvangivelsen.

Høsten 2004 meldte hun seg overraskende ut av Vänsterpartiet, men ble sittende i Riksdagen. Som årsak til utmeldelsen oppga hun at den eksisterende partistrukturen var uegnet for å drive feministisk arbeid. I 2005 var hun initiativtager til det nye partiet Feministiskt Initiativ, som stilte til valg 2006 uten å nå opp. På FIs første årsmøte 2005 ble Schyman en av partiets tre talspersoner.

Schyman har ikke gått av veien for dristige utspill. I 2004 tok hun for eksempel til orde for at svenske menn burde betale høyere skatt enn kvinner, en såkalt "mannsskatt", fordi menn måtte bære et kollektivt ansvar for vold mot kvinner.

Som ledende politiker i Feministiskt Initiativ har Schyman ikke vært i nærheten av å få plass i Riksdagen. Foran valget i 2014 viste meningsmålingene likevel en viss fremgang for partiet i forhold til resultatet i 2010.

Gudrun Schyman var i 1972 ferdig utdannet sosionom fra Socialhögskolan i Stockholm og arbeidet som sosialarbeider i flere år både på 1970- og 80-tallet.

Hun ga i 1998 ut boken "Människa, kvinna, mamma, älskarinna, partiledare".

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg