Faktaboks

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
Offisielt navn
GUDBRANDSDALENS ULDVAREFABRIK AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Lillehammer
Daglig leder
Bjørn Krekke
Styreleder
Bjørn Inge Gjethammer
Tekstil
Kari Skogstads møbelstoff Toppdal for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har et optisk preg med farger som står tett opp mot hverandre.
Tekstil
Fra Gudbrandsdalens Uldvarefabriks lager
.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er Norges største produsent av møbel- og bunadsstoffer, og har årlig en produksjon på til sammen 500 000 løpemeter stoff. Bedriften har lenge satset på kvalitet og god design, noe som har befestet posisjonen som en av landets ledende designbedrifter.

Etablering

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (GU) ble etablert i Lillehammer i 1887 av Bernt Otto Johnsen. De første årene produserte GU i hovedsak garn, kjoletøy, vadmel og ulltepper. Produksjonen var ført og fremst rettet mot det regionale markedet. I 1912 ble bedriften overdratt til Andreas Rasmus Svarstad (A.R Svarstad), som investerte tungt i både produksjonsutstyr og bygninger. Et viktig merkeår i bedriftens historie var i 1925, da man begynte å produsere møbeltekstiler for den lokale møbelprodusenten Th. Lunde.

Design

Etter hvert som den norske møbelindustrien vokste seg sterkere i 1950-årene, økte behovet for designkvalitative møbelstoffer. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik innledet derfor i 1959 et designsamarbeid med Vevstuen på PLUS, som ble finansiert sammen med Seiersborg Tekstilfabrik.

Hans Hosak og Kari Skogstad

Ledelsen ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik så etter hvert betydningen av å ha selvstendig kontroll med sin produktutvikling, og de ansatte Hans Hosak, som hadde utdannelse som mønsterdesigner fra Tsjekkoslovakia og Tyskland. Han ble dermed GUs første sjefdesigner. Møbelstoffet Stordal var Hosaks første store suksess, og i 1965 fikk det Merket for god design.

I 1964 ble Kari Skogstad ansatt som designer. Gjennom et fruktbart samarbeid utviklet og raffinerte Skogstad og Hosak GUs produktlinje. Noen av suksessene på 1960-tallet var Skogdal og Budal.

Nanna Ditzel og Hallingdal

Tekstil
Den danske designeren Nanna Ditzel tegnet i 1964/1965 møbelstoffet Hallingdal som produseres av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Her i fargekombinasjonen 40-52
Tekstil

Fra midten av 1960-årene samarbeidet Gudbrandsdalens Uldvarefabrik med den danske designeren Nanna Ditzel. Hun tegnet flere mønster for Halling-Koch Design Center, deriblant Hallingdal, som ble lansert i 1965. Hallingdal produseres av GU, som også har salget i Norge, mens det danske tekstilgrossistfirmaet Kvadrat har salgsrettighetene utenfor Norge. Hallingdal består av en blanding av ull og viskose og produseres i 58 farger.

Andre designere

Andre designere som gjort seg bemerket, er ungareren Lászlo Eckardt, som tegnet en rekke møbelstoffer. I 1971 ble Eckardts mønster Holmedal, Hunndal og Heggedal premiert med Merket for god design.

Pia Bjørnstad kom til GU i 1972. Hun har vist et allsidig repertoar som tegner for Gudbrandsdalens standardvarer og ikke minst spesialoppdrag for cruiseskip og ferger, deriblant Royal Caribbean Cruise Line og Color Line. Hun har mottatt Merket for god design hele syv ganger, av disse seks ganger for GU.

Per Bjørnsen ble ansatt ved GU som designer i 1982. Mønstrene Toppdal og Eidsdal (begge i 1991) er et par i rekken av Bjørnsens mange kvalitetsmønstre. Han har som Bjørnstad blitt rikelig premiert: Merket for god design fem ganger og andrepremie i The Contract Wool Fabric design Award i 1996.

Design i nyere tid

Møbelstoffer
Stoffene Sirdal, Setesdal og Surdal, som vant DOGA-merket i 2017
Møbelstoffer
Av .

I nyere tid har Per Spook og Norway Says tegnet mønster for GU. Norway Says har sammen med Per Bjørnsen utviklet Odal (2003) og med Jon Pettersen mønsteret Scalo (2007). GU brukte ikke norsk ull fra 1960-tallet, og fabrikken baserte den delen av produksjonen om var basert på ull, for eksempel bunadsstoffene, på importert ull fra New Zealand. Rundt 2016 inngikk GU et samarbeid med FLOKK (tidligere Scandinavian Business Seating) etter et møte med Norges Husflidslag om muligheten for å igjen bruke norsk ull i noen av materialene. Resultatet ble en serie ullstoffer ved navn Sirdal, Setesdal og Suldal i norsk ull, som vant DOGA-merket i 2017.

Bunadsstoff

GU er i dag Norges største leverandør av ullstoff til bunadsbransjen. Den tilbyr flere ulike kvaliteter, som toskaft, klede, verkensstoff og damask. I 2016 overtok GU produksjonen av bunadsstoff fra Mandal Veveri. I 2018 lanserte GU også bunadsstoffer i norsk ull, som blant annet benyttes i Oslo-bunaden.

Utmerkelser

HÅG Capisco-stoler med GU-stoffene i norsk ull
.

I alt har GU fått DOGA-merket (tidligere Merket for god design) 20 ganger, og Hedersprisen for god design ble tildelt dem i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ramberg, Knut (1987). Hundre år i ull: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS 1887-1987, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS
  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2013). Ren ull, Aschehoug
  • Klepp, I.G. mfl. (2019), KRUS final report: Enhancing local value chains in Norway, SIFO Report No 8-19

Faktaboks

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
13.200 Veving av tekstiler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg