Kong Haakon og Dronning Mauds kroning i Nidarosdomen i 1906.

«Gud signe vårt dyre fedreland» fikk sitt gjennombrudd som Norges fedrelandssalme etter at den ble sunget som avslutningssalme ved kroningen av kong Haakon 7. og dronning Maud i Nidarosdomen 22. juni 1906.

Kong Haakon og Dronning Mauds kroning i Nidarosdomen i 1906.
Av /NTB Scanpix.

«Gud signe vårt dyre fedreland» er en salme av Elias Blix.

Det første utkastet er fra 1889, trykt i bladet Nordmannen i 1890 under overskriften «Fedralandet», deretter i Nokre Salmar i 1891

Den ble sunget som avslutningssalme ved kroningen av kong Haakon 7. og dronning Maud i Nidarosdomen 22. juni 1906. Slik fikk sitt gjennombrudd som Norges fedrelandssalme. Siden har den stått i Den norske kirkes salmebøker samt i en rekke andre norske sangbøker og salmebøker.

«Gud signe vårt dyre fedreland» består av syv vers. Teksten presenterer en oversikt over norgeshistorien slik forfatteren tolket den. De viktigste metaforene er som så ofte hos Blix våren og lyset. Salmen synges med Christoph Ernst Friedrich Weyses melodi til salmen «Den signede dag som nu vi ser» fra 1826.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg