Guatemala er en sentralisert og formelt demokratisk republikk. Etter forfatningen av 1986, revidert i 1994, er lovgivende myndighet lagt til en folkevalgt nasjonalkongress med 158 medlemmer (fra 2003) og utøvende myndighet til en folkevalgt president. Både kongress og president velges for fire år. Stemmerettsalderen er 18 år; medlemmer av de væpnede styrker har ikke stemmerett. Styret har vært preget av stor ustabilitet. Partiene er løst bygd opp, og de splittes og reorganiseres ofte; partipolitikken er til dels preget av personer og familier.

Administrativt er Guatemala inndelt i 22 departementer, hvert ledet av en guvernør utnevnt av presidenten. Hovedstaden utgjør et eget administrativt område. Departementene er inndelt i kommuner, styrt av ordførere.

De ordinære domstoler er høyesterett, 20 appellretter og en rekke underretter. Det er flere spesialdomstoler og egne militære domstoler. Det er også en egen forfatningsdomstol, ledet av høyesterettsjustitiarius. Dommerne i høyesterett velges av kongressen for fem år, dommere i lavere retter av høyesterett. Domstolene er formelt uavhengige, men under de ustabile styreforhold har uavhengigheten vært varierende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.