Guarnerikvartetten, amerikansk strykekvartett 1964–2009, bestod av Arnold Steinhardt (f. 1937; 1.fiolin), John Dalley (f. 1936; 2. fiolin), Michael Tree (f. 1935; bratsj) og David Soyer (1925–2010; cello). Medlemmene var de samme i alle år, bortsett fra at Soyer ble avløst av Peter Wiley (f. 1955) i 2001.

Navnet Guarneri ble visstnok hentet fra en tysk kvartett i mellomkrigstiden, som igjen hadde tatt sitt navn etter dynastiet av italienske instrumentmakere som virket i Cremona på 1600- og 1700-tallet. Av medlemmene var det imidlertid bare Soyer som ved etableringen spilte på en guarneri.

De fire kom fra forskjellige hjørner av USA, men møttes på musikkskolen og -festivalen i Marlboro, Vermont, hvor de hadde pianisten Rudolf Serkin og fiolinisten Alexander Schneider (fra Budapestkvartetten) som mentorer. Guarnerikvartetten ble lansert med en konsert 2. august 1964 i Marlboro. De gjorde umiddelbart lykke med sitt teknisk presise og klangfulle spill.

Guarnerikvartetten var «quartet-in-residence» ved Binghampton-universitetet i New York 1964–68, og tilsvarende ved Maryland-universitetet ved Washington D.C. 1983–2009. De turnerte i USA og Europa fra 1965, og hadde ofte omfattende sesonger fordelt på flere kontinenter. Konsertseriene ved Metropolitan Museum of Art i New York ble nærmest en institusjon. I klaverkvartetter og -kvintetter samarbeidet de gjerne med Artur Rubinstein.

Guarnerikvartetten gjorde en rekke plateinnspillinger, hovedsakelig av det klassisk-romantiske repertoaret, men også av musikk av Juan Crisóstomo Arriaga, Jean Sibelius, Leoš Janáček, Ernst von Dohnányi, Giuseppe Verdi og Hugo Wolf.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.