Guarnerikvartetten, amerikansk strykekvartett 1964–2009, bestod av Arnold Steinhardt (f. 1937; 1.fiolin), John Dalley (f. 1936; 2. fiolin), Michael Tree (f. 1935; bratsj) og David Soyer (1925–2010; cello). Medlemmene var de samme i alle år, bortsett fra at Soyer ble avløst av Peter Wiley (f. 1955) i 2001.

Navnet Guarneri ble visstnok hentet fra en tysk kvartett i mellomkrigstiden, som igjen hadde tatt sitt navn etter dynastiet av italienske instrumentmakere som virket i Cremona på 1600- og 1700-tallet. Av medlemmene var det imidlertid bare Soyer som ved etableringen spilte på en guarneri.

De fire kom fra forskjellige hjørner av USA, men møttes på musikkskolen og -festivalen i Marlboro, Vermont, hvor de hadde pianisten Rudolf Serkin og fiolinisten Alexander Schneider (fra Budapestkvartetten) som mentorer. Guarnerikvartetten ble lansert med en konsert 2. august 1964 i Marlboro. De gjorde umiddelbart lykke med sitt teknisk presise og klangfulle spill.

Guarnerikvartetten var «quartet-in-residence» ved Binghampton-universitetet i New York 1964–68, og tilsvarende ved Maryland-universitetet ved Washington D.C. 1983–2009. De turnerte i USA og Europa fra 1965, og hadde ofte omfattende sesonger fordelt på flere kontinenter. Konsertseriene ved Metropolitan Museum of Art i New York ble nærmest en institusjon. I klaverkvartetter og -kvintetter samarbeidet de gjerne med Artur Rubinstein.

Guarnerikvartetten gjorde en rekke plateinnspillinger, hovedsakelig av det klassisk-romantiske repertoaret, men også av musikk av Juan Crisóstomo Arriaga, Jean Sibelius, Leoš Janáček, Ernst von Dohnányi, Giuseppe Verdi og Hugo Wolf.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.