Guarnerikvartetten

Artikkelstart

Guarnerikvartetten var en amerikansk strykekvartett som var aktiv fra 1964 til 2009.

Faktaboks

Uttale
guarnˈeri-kvartetten
Også kjent som

Guarneri Quartet

Kvartetten bestod av:

  • Arnold Steinhardt på 1.fiolin
  • John Dalley på 2. fiolin
  • Michael Tree på bratsj
  • David Soyer på cello

Medlemmene var de samme i alle år, bortsett fra at Soyer ble avløst av Peter Wiley i 2001.

Navnet Guarneri ble visstnok hentet fra en tysk kvartett i mellomkrigstiden, som igjen hadde tatt sitt navn etter dynastiet av italienske instrumentmakere i Cremona på 1600- og 1700-tallet. Ved etableringen var det imidlertid bare Soyer som spilte på et guarneri-instrument.

De fire kom fra forskjellige steder i USA, men møttes på musikkskolen og -festivalen i Marlboro i Vermont, hvor de fikk pianisten Rudolf Serkin og fiolinisten Alexander Schneider (fra Budapestkvartetten) som lærere og mentorer.

Historikk

Guarnerikvartetten ble lansert med en konsert 2. august 1964 i Marlboro. De fikk umiddelbart stor suksess med sitt teknisk presise og klangfulle spill.

Guarnerikvartetten var «quartet-in-residence» ved Binghampton-universitetet i New York 1964–1968, og tilsvarende ved Maryland-universitetet ved Washington D.C. 1983–2009.

De turnerte i USA og Europa fra 1965 og hadde ofte omfattende sesonger fordelt på flere kontinenter. Konsertseriene ved Metropolitan Museum of Art i New York ble nærmest en institusjon.

Guarnerikvartetten gjorde en rekke plateinnspillinger, hovedsakelig av det klassisk-romantiske repertoaret. Men de spilte også inn strykekvartetter som var sjeldnere oppført, av komponister som Juan Crisóstomo Arriaga, Jean Sibelius, Leoš Janáček, Ernst von Dohnányi, Giuseppe Verdi og Hugo Wolf.

I klaverkvartetter og -kvintetter samarbeidet de gjerne med den berømte pianisten Arthur Rubinstein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg