Guanajuato (by i Mexico)

Guanajuato. Den enorme rikdommen som sølvutvinningen gav resulterte i flere rikt utsmykkede kirker i byens sentrum. Det historiske bysenteret er ført opp på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Guanajuato er kjent for byens underjordiske tunneler, der mye av biltrafikken går. Det gjør at mange av byens gater er bilfrie.

Artikkelstart

Guanajuato er en by i Mexico og hovedstad i delstaten Guanajuato, beliggende 300 kilometer nordvest for Mexico by, 2045 meter over havet, i en trang dal omgitt av høye fjell. Byen har 72 237 innbyggere (INEGI, 2010).

Faktaboks

Uttale
gwanaxwˈatå

Guanajuato er et handels- og turistsenter, med universitet fra 1732. Byen har trange, bratte gater og mange velbevarte bygninger fra kolonitiden. Kirkene La Compañía og La Valenciana anses å være blant de vakreste eksemplene på barokk arkitektur i Sentral- og Sør-Amerika.

Guanajuato ble grunnlagt i 1554, og var i de følgende århundrer en av verdens viktigste sølvgruvebyer (sammen med Zacatecas i Mexico og Potosí i Bolivia). Redusert utvinning av sølv førte på begynnelsen av 1800-tallet til en langvarig nedgangsperiode. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg