Faktaboks

Guðjón Samúelsson
Født
16. april 1887, Hunkubökkum í Skaftárhreppi, Island
Død
25. april 1950, Reykjavík, Island
Guðjón Samúelsson
Guðjón Samúelsson
Av .

Guðjón Samúelsson var en islandsk arkitekt og statsarkitekt, regnet som en av landets betydeligste med nasjonalt betydningsfulle bygg i Reykjavík og andre byer.

Av viktige arbeider kan nevnes hovedbygningen ved Islands universitet (Háskóli Íslands), Islands nasjonalteater (Þjóðleikhúsið) og nasjonalgalleri (Listasafn Íslands), alle i Reykjavík. Hans hovedverk regnes av mange å være den store Hallgrimskirken i Reykjavík. Den katolske Kristkirken i Reykjavík i nygotisk stil og kirken i Akureyri er også hans verk. Blant hans ikke-offentlige bygg kan nevnes luksushotellet Borg i Reykjavik i art deco-stil fra 1930, detaljtegnet med interiører.

Guðjón Samúelsson satt i Islands første nasjonale plankomité, og hadde et hovedansvar for Akureyris byplan av 1927. Flere av hans arbeider, og i særlig grad Hallgrímskirkja, sies å være inspirert av islandske lavaformasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg