Grzegorz Kwiatkowski, polsk poet og musiker, kjent for å skrive dikt om Holocaust i tradisjonen etter Zbigniew Herbert og Edgar Lee Masters. Han spiller gitar og er vokalist i et band kalt Trupa Trupa. Bøkene hans er oversatt til tysk og engelsk. Bor i Gdańsk.

Allerede første verselinje i første utgivelse setter tonen for Kwiatkowskis forfatterskap. Han skriver i diktet powódź (flom): "en gang var du en brennende låve". Det er en hentydning til tragedien i den polske byen Jedwabne i 1941 da nesten hele den jødiske befolkningen ble låst inne på en låve og brent opp. Nøkkelord er spredt over alle de fem diktsamlingene: Verdun, Dachau, Stutthof, Rwanda.

Kanskje man kan lese en slags poetikk ut av diktet słowo (ordet): "å skrive lyse ord var vanskelig for ham // imidlertid var han mistenkelig god til å bruke ordet // død ordet forråtnelse ordet forgjengelighet".

Til tross for at Kwiatkowski har valgt noen av de tyngste temaene som det er mulig å skrive om, er tonen saklig, usentimental, nesten dokumentarisk. En slags sakpoesi. Det finnes ingen jeg-forteller i bøkene, men en polyfon, kollektiv historie med mange forskjellige stemmer, ikke ulik Spoon River Anthology (1915) av Masters.

Kwiatkowski slekter på Herbert ved å fortsette å skrive om sporene andre verdenskrig har etterlatt seg, både på kropper og hukommelser. Et av diktene hentyder direkte på Herberts velkjente skikkelse Herr Cogito: "det er krig og Tyskerne besøker herr Cogito // og spør om han gjemmer Jøder i kjelleren" (fra Herr Cogito og Skriftens bokstav).

Ellers skriver han seg inn i diskursen om ondskapens banalitet, da hans karakterer sammenligner folkemord med jordbruk, å stable tømmer, å slakte dyr.

Kwiatkowski gjestet Oslo Internasjonale Poesifestival i 2015.

  • Przeprawa (dikt, forlaget Zeszyty Poetyckie, 2008)
  • Eine Kleine Todesmusik (dikt, forlaget Mamiko, 2009)
  • Osłabić (dikt, forlaget Mamiko, 2010)
  • Radości (dikt, forlaget Biuro Literackie, 2013)
  • Spalanie (dikt, forlaget Biuro Literackie, 2015)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.