Grumantbyen

Grumantbyen, juni 2017
Lisens: CC BY SA 3.0

Svalbard, nedlagt russisk kullgruveanlegg mellom Colesbukta og Adventfjorden på sørsiden av Isfjorden på Spitsbergen. Grumant er et gammelt russisk navn på Svalbard, egentlig en forvanskning av navnet Grønland, og skriver seg fra den tid da man trodde at Svalbard hang sammen med Grønland.

Faktaboks

Uttale
grumˈantbyen

Historie

Kullfeltet ble annektert av W. A. Rusanov i 1912, og drift var i gang 1919–26. Feltet ble senere overtatt av det daværende sovjetiske statsselskap Arktikugol, og ny drift ble satt i gang 1931. Grumantbyen ble totalt ødelagt under den annen verdenskrig, men anlegget ble gjenoppbygd og driften utvidet etter krigen. Bl.a. ble det bygd en elektrisk jernbane til et nytt havneanlegg i Colesbukta. Kullproduksjonen ble nedlagt 1961, og anlegget avviklet 1967. Stedet er fraflyttet, og mange av bygningene er nå jevnet med jorden.

Mus i Grumantbyen

En innført, russisk markmusart har hatt tilhold spesielt i Grumantbyen, men har nå spredt seg utover derfra i de frodige fuglefjellene i nærheten. Musen har opprinnelig kommet til øya med skip og last og den er nå så tallrik at den antagelig ikke kan utryddes. Det uheldige med musen er at det er en mellomvert for bendelmarkparasitten Echinococcus multilocularis som ble oppdaget i østmarkmus på Svalbard i 1999. Den smitter til mennesker og kan være dødelig uten medisinsk behandling. Hovedverten for parasitten er fjellreven, og parasitten er trolig kommet til Svalbard via fjellrev som har innvandret over isen fra russisk Arktis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg