Grohnde kjernekraftverk

Grohnde kjernekraftverk
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Grohnde kjernekraftverk er et tysk kjernekraftverk som ligger ved elven Weser, nær byene Hameln og Pyrmont i delstaten Niedersachsen. Kjernekraftverket består av én trykkvannsreaktor som kan produsere elektrisk energi med en brutto ytelse på 1430 MWe.

Historikk

Arbeidet med å bygge kraftverket kom i gang i 1976. Kraftverket ligger i et forholdsvis tett befolket område av Tyskland. Innenfor et område på 10 km fra kraftverket bor det rundt 80 000 mennesker, og avstanden til storbyen Hannover er bare 50 km. For å øke sikkerheten er inneslutningen av reaktoren forsterket med solide stål- og betongkonstruksjoner, slik at reaktorbygningen skal kunne motstå et større flykrasj.

Søknaden om å bygge kraftverket ble lagt fram i 1973 og ble straks møtt med mange lokale innsigelser. I mars 1977 førte protestene til at anslagsvis 15 000 mennesker gikk i demonstrasjonstog mot byggingen av kraftverket. Protestene ble ikke tatt til følge, og kraftverket kom i drift i 1985.

Kapasitet

Kraftverket er utstyrt med en trykkvannsreaktor som har en termisk ytelse på 3900 MWt. Dette gir kraftverket en netto elektrisk ytelse på 1360 MWe. Årlig produksjon har ligget mellom 8,4 og 11,9 TWh. For hele driftsperioden er kraftverkets kapasitetsfaktor beregnet til 90,4 prosent.

Det er ventet at kraftverket vil bli stengt ned i 2021, som ledd i utfasingen av tysk kjernekraft som skal være fullført i løpet av 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg