Grohnde kjernekraftverk er et tysk kjernekraftverk som ligger ved elven Weser, nær byene Hameln og Pyrmont i delstaten Niedersachsen. Kjernekraftverket består av én trykkvannsreaktor som kan produsere elektrisk energi med en brutto ytelse på 1430 MWe.

Arbeidet med å bygge kraftverket kom i gang i 1976. Kraftverket ligger i et forholdsvis tett befolket område av Tyskland. Innenfor et område på 10 km fra kraftverket bor det rundt 80 000 mennesker, og avstanden til storbyen Hannover er bare 50 km. For å øke sikkerheten er inneslutningen av reaktoren forsterket med solide stål- og betongkonstruksjoner, slik at reaktorbygningen skal kunne motstå et større flykrasj.

Søknaden om å bygge kraftverket ble lagt fram i 1973 og ble straks møtt med mange lokale innsigelser. I mars 1977 førte protestene til at anslagsvis 15 000 mennesker gikk i demonstrasjonstog mot byggingen av kraftverket. Protestene ble ikke tatt til følge, og kraftverket kom i drift i 1985.

Kraftverket er utstyrt med en trykkvannsreaktor som har en termisk ytelse på 3900 MWt. Dette gir kraftverket en netto elektrisk ytelse på 1360 MWe. Årlig produksjon har ligget mellom 8,4 og 11,9 TWh. For hele driftsperioden er kraftverkets kapasitetsfaktor beregnet til 90,4 prosent.

Det er ventet at kraftverket vil bli stengt ned i 2021, som ledd i utfasingen av tysk kjernekraft som skal være fullført i løpet av 2022.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.